Vučević najavio da će i BIA istražiti što je u Srbiji sve preskupo, umesto toga - "Najbolja cena"

Na društvenim mrežama s vremena na vreme se pojavljuju objave u kojima se ljudi pozivaju na organizovane odlaske u susedne države zbog šopinga, uz navode da se tako može dobro uštedeti.
Vučević najavio da će i BIA istražiti što je u Srbiji sve preskupo, umesto toga - "Najbolja cena"
Foto: Pixabay
Dejan Gavrilović iz udruženja "Efektiva" kaže za "Vreme" da zna da građani Srbije tim povodom često idu u Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Severnu Makedoniju.
 
"Tamo su neke cene značajno niže, a čak su niže i cene srpskih proizvoda, a to se posebno odnosi na Severnu Makedoniju gde su naši proizvodi značajno jeftiniji. To je zato što nas trgovci ovde deru. Ne samo da nas deru trgovci. Premijer Vučević je pre otprilike mesec dana najavio da će da angažuje BIA i Narodnu banku Srbije da se utvrdi ko se tu ugrađuje u cene i čak je spominjao neke posrednike", kaže Gavrilović.
On smatra da upravo ti posrednici najviše utiču na cene koje plaćaju građani Srbije, jer se ti posrednici ubacuju u lanac između proizvođača i uvoznika i maloprodavaca.
 
"Onda je Vučeviću verovatno neko rekao da ne dira te posrednike, jer su to možda neki njihovi ljudi, pa se od toga odustalo, zbog čega je pokrenuta akcija 'Najbolja cena'", kaže Gavrilović za Vreme.
On ukazuje da su cene u akciji "Najbolja cena" zapravo akcijske cene koje maloprodavci svakako imaju povremeno.
 
"To su zapravo realne cene koje bi građani trebalo da plaćaju. Mi ih svakako imamo kada trgovci imaju redovna akcijska sniženja, a imamo ih i sada. Faktički, država tu ništa značajno nije uradila, samo se dogovorila sa maloprodajom da na akcijske cene koje već postoje samo stave natpis 'Najbolja cena', da bude kao da je država nešto uradila", kaže Gavrilović.
 
Kada je u pitanju odlazak u susedne države, Gavrilović kaže da građani Srbije uglavnom kupuju gorivo i hranu.
 
"Do pre nekoliko godina su građani Hrvatske u pograničnim mestima kupovali hranu u Vojvodini, a sada se dešava suprotno, sad građani Srbije idu u Hrvatsku i kupuju hranu", kaže Gavrilović.
  • vladaNS

    29.09.2024 08:27
    ?
    Za bivšeg naj.... gradonačelnika informacia, besplatna naravno. Ako postoji Ministarstvo trgovine, onda ono vodi brigu o ovome o čemu pričaš. Postoji Tržišna inspekcija, a ne BIA i NBS koje bi trebalo da se bave nekim drugim stvarima. Da ste svi imali malo više od dva grama mozga uložli bi u poljoprivredui srpskog seljaka da proizvodi domaće, svima pristupačno i zdravo. Ovako prodajete plodnu zemlju da na njog niču fabrike zagađivači, uvozite kojekakav škart i otpad i onda preporučujete ishranu koja nije dostojna običnog kučnog ljubimca. Pozudrav iz Vojvodine
  • Sremica BRANKA

    29.09.2024 08:27
    Eh BIA
    Treba da istrazi ko ji i koliko ukrao narodne imovine stecene u Titovo vreme,Ali, se to nece desiti nikad u ovom sistemu.
  • Pasuljar

    29.09.2024 08:26
    BIA i SAJ da hapse a inspekcije zatvaraju i za tri dana sve pod kontrolom...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija