Sa kojim odlukama EU se Srbija uskladila, a sa kojima ne?

Od 1. januara do 30. juna ove godine Evropska unija je izdala 57 spoljnopolitičkih deklaracija, pozivajući kandidate i partnerske zemlje da se usaglase sa njima.
Sa kojim odlukama EU se Srbija uskladila, a sa kojima ne?
Foto: 021.rs
Srbija je to i učinila, ali samo kada je reč o njih 27, čime je stopa usklađivanja za prvu polovinu 2024. godine ponovo pala ispod 50 odsto. 
 
To je pokazala analiza Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC Fond) u kojoj se navodi da je Srbija nastavila sa prethodnim obrascima usaglašavanja.
Kada je reč o konkretnim pitanjima, Srbija se nije usaglasila sa 11 deklaracija u vezi sa ratom u Ukrajini, pet o Globalnom režimu sankcija EU za ljudska prava, četiri koje se tiču unutrašnje situacije u Rusiji i četiri posvećene Iranu; dve koja se odnose na Moldaviju, i po jednom koje se odnose na sajber, terorizam, Hongkong i Venecuelu.
 
"Četiri deklaracije se direktno odnose na Rusiju. Dve su bile političke izjave koje se tiču tretmana Alekseja Navaljnog i drugih političkih zatvorenika (uključujući Vladimira Kara-Murzu) i smrti Navaljnog u zatvoru. Treća deklaracija se odnosila na predsedničke izbore u Rusiji, kojom je EU osudila sprovođenje izbora u okupiranim ukrajinskim regionima i represiju opozicije, civilnog društva i nezavisnih medija (u Rusiji). Konačno, četvrtom deklaracijom uvedene su sankcije protiv lica i entiteta u Rusiji za koje se smatra da su odgovorni za akcije protiv demokratije i vladavine prava", navodi se u izveštaju ISAC fonda.
Napominje se da se Srbija 2023. godine usaglasila sa deklaracijom EU objavljenom u znak protesta protiv tretmana Navaljnog u zatvoru, dok se 2022. godine nije usaglasila ni sa jednom od četiri deklaracije koje se bave istim pitanjem.
 
S druge strane, Srbija se usaglasila sa restriktivnim merama primenjenim u vezi sa ISIL-om/Al-Kaidom, terorizmom, Sirijom i Burmom/Mjanmarom.
 
Evropska unija je u ovom periodu objavila pet deklaracija u vezi sa Iranom, a svaka se bavi različitim aspektima diplomatskih i bezbednosnih pitanja. Srbija se usaglasila samo sa prvom deklaracijom, izdatom 4. januara, kojom se osuđuje bombaški napad u Kermanu i izražava solidarnost sa iranskim narodom.
 
Srbija je, inače, poslednji put otovorila klaster u pregovorima sa EU u decembru 2021. godine, a tokom sastanka koji je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen održala nedavno sa liderima Zapadnog Balkana, bilo je reči o evropskim integracijama Srbije i daljem napretku na tom putu. 
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da bi novi klaster mogao da bude otvoren u decembru. On je rekao da Fon der Lajen ima veoma pozitivan odnos prema proširenju Evropske unije, govoreći o geopolitičkim promenama i da je to nešto što daje novi impuls evrointegracijama. 
Branka Latinović iz Evropskog pokreta u Srbiji je, govoreći o otvaranju novog klastera, rekla za Euronews Srbija da je važno što sada Srbija pokušava da i na bilateralnom planu taj proces ubrza kako bi se donela ta pozitivna odluka u decembru. Kada je reč o usaglašavanju, ona kaže da podatak da je taj procenat opao ne ohrabruje.
 
"Koliko se ja sećam, on je bio i 60 odsto u nedavnoj prošlosti, a da je sada ispod 50 odsto, da je to 47 odsto... Mislim da je u ovom periodu potrebno zaista da Srbija učini pomak geometrijskom brzinom i da nastavi da se usaglašava sa politikom Evropske unije i da se po mogućstvu pridruži nekim izjavama", rekla je ona.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija