Vučević: Civilni vojni rok bar duplo duži, planiramo 20.000 regruta godišnje - nije povratak u 90-te

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da Vojska Srbije planira da godišnje 20.000 regruta služi vojni rok.
Vučević: Civilni vojni rok bar duplo duži, planiramo 20.000 regruta godišnje - nije povratak u 90-te
Foto: Beta (Darko Vojinović)
"Uslovi služenja vojnog roka će biti drugačiji, to neće biti povratak u 80-te i 90-te, to je nemoguće i nepotrebno. Služenje vojnog roka biće društveno prihvatljivo", rekao je Vučević gostujući na TV Prva.
 
Ponovio je da je predviđeno trajanje vojnog roka 75 dana i da je ideja da septembra 2025. godine Vojska Srbije bude spremna za prijem prvih generacija regruta.
"Mislim da je 75 dana društveno prihvatljivo, nećete izgubiti život, ni posao, ni studiranje, ni obrazovanje, ni emotivni život, za 75 dana neće stati svet...to je minimum za koji Vojska Srbije može da vas spremi da budete vojnik", rekao je Vučević.
 
Premijer je rekao da ostaje da se definiše trajanje vojnog roka za one koji se opredele za civilno služenje.
"Trebalo bi da traje najmanje duplo za one koji ne budu redovno služili vojni rok...ne smemo i nećemo dozvoliti nepravedan odnos", izjavio je Vučević.
 
Podsetio je da je predviđeno da se obavezni vojni rok odnosi na regrute "od 18 godina, odnosno od 19 do 30 godina", te da će žene imati pravo  dobrovoljnog služenja vojnog roka koji će trajati 75 dana.
 
Rekao je i da postoje razlike između onoga što je "prigovor savesti" (zahtev, iz ličnih razloga, da se ne služi vojska) i civilnog (u obdaništima, gerontološkim centrima...) služenja vojnog roka, te da sve u vezi sa tim treba da predoče Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije.
 
Vučević je za televiziju Prva kazao i da bi tome trebalo da prethodi, u martu iduće godine, upućivanje u Skupštinu Srbije predloga izmene zakona kojim će to biti omogućeno, odnosno da sve u vezi sa vojnim rokom bude definisano i uređeno.
  • Glasačko telo

    29.09.2024 11:32
    Realan rizik
    Ti što bi trebalo da odu i odsluže vojni rok su i glasači. Tačno je da to nije vojni rok kao nekad. Nekad se rado išlo u vojsku i niko nije o tome razmišljao a sad iako vojska i dalje uživa znatan ugled, neće mladi u vojsku jer se sve u odnosu na ranije godine izmenulo pa i to da li bi populacija od 20-30 godina išla u vojsku. Bilo koja anketa među njima i njihovim porodicama bi pokazala da baš ne bi u vojsku....e sad da li će ta priča biti održiva videćemo ....
  • C

    29.09.2024 11:27
    C
    Onda i žene jer bi bila nedopustiva nepravda prema muškarcima i kršenje zakona! Svi ili niko gosn Premijeru! A onaj ko je uposlen ili ima kredit vi kao Država morate mu garantovati da nece snositi nikakve posledice ni kamate od strane Banaka i Poslodavaca!
  • Lopovska posla

    29.09.2024 10:54
    "za 75 dana neće stati svet..."
    Ako je tako onda može komplet Vlada na Pasuljanske livade ili na Pešter, tamo negde od 15 decembra, spavanje pod šatorima se podrazumeva.Najbolje je pokazati na sopstvenom primeru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija