Kostić o sednici o litijumu: Ne sme se dopustiti projekat tih razmera sa vlašću koja laže i krade

"Mera uspeha sednice je da se čuje drugi glas i da to stigne do najvećeg mogućeg broja građana", rekao je profesor Pravnog fakulteta Svetislav Kostić.
Kostić o sednici o litijumu: Ne sme se dopustiti projekat tih razmera sa vlašću koja laže i krade
Foto: Screenshot (Youtube/Nova S)
"Ovo je dan koji treba pametno iskoristiti. Brze pobede nećemo imati. Ogroman broj građana na ulicama pokazatelj je nečega što mukotrpnim radom treba izvesti na jedinom mestu gde se to računa, a to su izbori", istakao je Kostić za N1.
 
On smatra da bi vlast radila sebi na štetu da nije zakazala vanrednu sednicu Narodne skupštine o litijumu. 
 
"Oni će pokušati da raspravu svedu na argumente hemijske, biološke, tehničke prirode, u koje se ljudi malo razumeju, u koje se političari ništa ne razumeju, što je normalno, jer se time ne bave. Mislim da je ključ ovde da vidimo na koji način vi možete da dopustite projekat tih razmera, sa vlašću koja laže i krade. Čak i da je moguće sprovesti ovakav projekat bezbedno, to je sa ovim vlastima nemoguće, jer ona tako nešto ne može da garantuje", izjavio Kostić.
Komentarišući ocene dela javnosti da bi tema litijuma mogla ozbiljno da oslabi vlasti u Srbiji, Kostić je rekao da se plaši ponavljanja grešaka "kada se pogrešno misli da će jedna stvar rešiti problem".
 
"Neće rešiti problem. Ova vlast je 2014. i 2015. godine uspela da uradi nešto što smo mislili da je političko samoubistvo, a to je da smanji penzije za gotovo milion i po penzionera. I - penzionersko biračko telo je najvernije vlastima. Dakle, uspeli su da prođu taj test", naveo je Kostić.
 
Podsetio je i na to da je deo opozicije verovao da će pitanje Kosova biti sudbonosno za Vučića, pa ipak, kazao je, nije bilo sudbonosno.
Ocenio je da će ovo biti dugotrajnija i mukotrpnija borba te da nije siguran da će vlast tako lako pasti u jednoj bici.
 
Odgovarajući na pitanje da li današanja sednica može na bilo koji način da učini štetu vlastima, Kostić je kazao da će oni "pretrpeti određenu štetu", ali da ih to neće sudbonosno koštati.
 
"Oni će učiniti sve da današnju sednicu svedu na stručno-tehničku raspravu. I onda većina građana koja odlučuje na kraju ostaje zbunjena. Problem je što imamo vlast koja je otela državu. Čak i da je litijum najbolja stvar na svetu, sa rizicima koje on nosi, to se takvoj vlasti ne sme prepustiti", naglasio je Kostić.
 
Za večaras u 19 časova najavljen je i protest protiv iskopavanja litijuma.
 
"Ovo je jedan dan koji treba pametno iskoristiti. Brze pobede nećemo imati. Mnogo smo se puta razočarali kada bi se na ulicama pojavilo mnogo ljudi, a nije bilo konkretnog rezultata. To je dokaz da smo politički nepismeni, jer je ogroman broj građana na ulicama samo pokazatelj nečega što onda mukotrpnim radom treba izvesti na jedinom mestu gde se to računa, a to su izbori", ističe Kostić. 
 
Dodao je da "ova vlast treba da bude srušena", ali da taj posao neće biti lak.
 
"Potcenjujući protivnika, mi radimo na sopstvenu štetu", rekao je Kostić.
Ocenio je da se opozicija, vezujući se za jednu temu, "izlaže ogromnom riziku".
 
"Vučić će, kome je stalo samo do vlasti, to moći da iskoristi. Šta ako se desi da za se za dve godine pokaže da su litijumske baterije prevaziđene… I za dve godine sve ovo prestane da bude toliko značajno i produžujući rok, Vučić sebi da priliku da kaže – 'studenti su u pravu', kao što je Tito rekao. I onda dobije rejting od 80 odsto", naveo je Kostić.
 
Zato, dodao je, problem nije samo u litijumu "nego u prirodi ove vlasti".
 
"Dakle, ove vlasti koja je sve otela i dovela do toga da mi nemamo više mogućnost da sprovodimo ozbiljne projekte jer nema države, institucije su razorene... Jer vlada jedan čovek koji se za sve pita", zaključio je za N1 profesor Pravnog fakulteta.
  • Ds

    30.09.2024 14:37
    Ds
    Nesme ni sa jednom vlascu dozvoliti Rudarenje Litijuma i unistavanje bogate i plodne Zemlje nikada! Nepostoji covek i vlast koja nelaze i nece pare jer su udobne te se mora sve ovo zakonom i ustavom urediti! Ko bude i pomislio na tako nesto mora biti politicki kaznjen kao i zakonski!
  • Ops

    30.09.2024 14:25
    Pravnice- politicaru odluci se moze li litijum il ova vlast to ne moze a druga ce moci? Kazes politicari se ne razumeju u to,a ti? " strucnjak"?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kokanović: Protest za sada ostaje u 19 sati

Predstavnik udruženja "Ne damo Jadar" Zlatko Kokanović izjavio je da protest ekoloških udruženja ispred Skupštine Srbije ostaje zakazan za 19 sati, kao i da oni ostaju u Pionirskom parku do tada.