I državljanima Srbije u dijaspori će stizati pozivi za obavezni vojni rok

Nije bitno da li ste rođeni u Beču ili trenutno živite i radite u Roterdamu, ako ste državljanin Srbije, poziv za obavezno služenje vojnog roka biće vam uručen.
I državljanima Srbije u dijaspori će stizati pozivi za obavezni vojni rok
Foto: 021.rs
Obavezni vojni rok, koji je suspendovan 2011. godine, kako je najavljeno, od sledećeg septembra se vraća u Srbiju, a prva generacija regruta, rođenih 2006. godine, najpre će biti ti mladići koji ove godine postaju punoletni, a sledeće će biti 19-ogodišnjaci i u godinama u kojima se ranije i najčešće odlazilo u kasarnu, kako u vreme JNA, tako i dok je obavezni vojni rok postojao u Vojsci Jugoslavije, odnosno, Vojsci Srbije.
 
Pozivi za služenje, koje će trajati 75 dana, od kojih je 60 dana obuka, a preostali dani vežba, stizaće svim punoletnim muškarcima od 18 do 27 ili čak 30 godina, ali gornja granica starosti budućih regruta znaće se kada parlament usvoji za to potreban Zakon.
Obavezni vojni rok važi za sve državljane Srbije bez obzira u kojoj zemlji žive, objašnjava za Blic profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić. Svaki državljanin Republike Srbije, ako pripada starosnoj kategoriji muškaraca koji će biti obuhvaćeni tom zakonskom obavezom, dobiće poziv za odsluženje vojnog roka bez obzira da li trenutno živi, na primer, u Kruševcu ili Štutgartu u Nemačkoj.
 
"Svaki državljanin Republike Srbije tih određenih godina postaje vojni obveznik, što će reći ta zakonska obaveza važi za sve naše državljane, bez obzira gde trenutno žive. Ako imamo u vidu kako je to ranije bilo, odnosno kako su se pozivali naši državljani čije je prebivalište bilo u inostranstvu, pretpostavljam da će i sada ti naši državljani pozive dobijati preko diplomatsko-konzularnih predstavništava i po zakonu oni moraju da se odazovu pozivu za vojsku kao i bilo koji drugi državljanin Srbije", objašnjava za "Blic" Dragišić.
Izuzeci od ovog pravila, međutim, postoje.
 
"Obaveza odazivanja ne važi za one koji imaju i državljanstvo zemalja u kojima nema obaveznog vojnog roka i onda oni mogu da se pozovu na državljanstvo te države i imaće pravo da vojsku ne služe ni u Srbiji. Ali, ako imaju državljanstvo države u kojoj postoji obavezni vojni rok, onda imaju mogućnost izbora - ili da odsluže vojni rok u toj državi ili u Srbiji. Svejedno, odslužen vojni rok u bilo kojoj državi smatra se odsluženim vojnim rokom i kod nas", precizira Dragišić.
 
Sagovornik beogradskog lista napominje da je teško reći o kom broju potencijalnih vojnih obveznika iz dijaspore je reč.
 
Dragišić dodaje i da u našoj zemlji ima dosta mladića koji imaju i državljanstvo Hrvatske u kojoj je takođe uvedena zakonska obaveza služenja vojske, ali i da očekuje da će većina njih onda kao zemlju u kojoj će morati da odsluže vojni rok izabrati Srbiju.
  • Инспектор Вишекруна

    01.10.2024 13:18
    Пумпање буџета
    Сада копчам зашто је прошле године повећана такса за отпуст из држављанства.
  • Илија

    01.10.2024 13:16
    Илија
    Овим хоће Вучић да замути још више замућена воду у Србији. Али свака вода има свој вир.
  • muuuu

    01.10.2024 13:12
    ahahahaha paz da se ne jave.haha

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija