Janković: Do 2041. svaka četvrta osoba u Srbiji biće starija od 65 godina

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da će do 2041. u Srbiji svaka četvrta osoba biti starija od 65 godina.
Janković: Do 2041. svaka četvrta osoba u Srbiji biće starija od 65 godina
Foto: Pixabay
Dodala je da je nophodno iskoreniti narativ o starijima kao teretu za društvo.
 
Ona je povodom Međunarodnog dana starijih osoba navela da su posledice diskriminacije na osnovu starosnog doba "ozbiljne i dalekosežne".
"Stariji su najčešće diskriminisani prilikom pružanja usluga zdravstvene i socijalne zaštite, korišćenja javnih površina i prevoza, neretko nedovoljno informisani i digitalno isključeni. Veliki broj starijih žive sami, u siromaštvu ili riziku da postanu siromašni, izloženi su različitim vrstama nasilja, zanemarivanju, samozanemarivanju, nepoštovanju i marginalizaciji", dodala je poverenica.
Prema njenim rečima, neophodna je reforma osiguranja dugotrajne nege i pružanje podrške formalnim i neformalnim negovateljima.
 
Ona je najavila da će tokom 2025. godine biti osnovana tri međugeneracijska centra u tri lokalne samouprave.
 
"Smatramo da je izuzetno važno da se stariji građani što više uključuju u različite aspekte društvenog života, kao i da se podstiču tolerancija i međugeneracijska solidarnost i razumevanje kao temeljni principi življenja", kazala je Janković.
  • Slucaj

    01.10.2024 17:45
    Nadam se da cu to biti ja :D. Ako prezivim ovo zlo doba (ako mu ikad dodje kraj).
  • Prosek

    01.10.2024 16:05
    Ispod 65...pio fond prezadovoljan...može da ulaže u autobuse!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija