Prosvetni sindikati: Ići ćemo na sastanak sa premijerom, nećemo odustati od svojih zahteva

Predstavnici prosvetnih sindikata saopštili su danas da će otići na sastanak kod premijera Srbije Miloša Vučevića.
Prosvetni sindikati: Ići ćemo na sastanak sa premijerom, nećemo odustati od svojih zahteva
Foto: Pixabay
Dodali su da neće odustati od zahteva za poboljšanje materijalnog položaja svih u sistemu obrazovanja.
 
Oni su ispred zgrade Vlade kazali novinarima da je "obavezujućim protokolom", koji su nastavnici i Vlada Srbije potpisali pre skoro godinu dana, bilo utvrđeno da će plate zaposlenih u prosveti biti izjednačene s republičkom prosečnom zaradom, ali izjave nadležnih ukazuju da to neće biti ispunjeno.
Dodali su da od Vlade "ne očekuju ništa", te da o bilo kojoj eventualnoj ponudi ne mogu da se izjašnjavaju jer su prihvatili protokol potpisan s tadašnjom premijerkom Anom Brnabić i ministarkom prosvete Slavicom Đukić Dejanović.
 
Najavili su da će sutra u 12 sati početi protest ispred Doma Narodne skupštine, odakle će otići do Vlade, a da će istovremeno u školama širom Srbije biti štrajk.
Predstavnik Sindikata radniku u prosveti Srbije Danilo Gligorić rekao je da Vladi Srbije treba da prestane da "obmanjuje prosvetare i da daje obećanja, a ništa ne ispunjava".
 
On je naveo da će sutrašnji protest u Beogradu biti organizovan uz podršku roditelja i učenika i naveo da je izjednačavanje plata prosvetara sa republičkom prosečnom zaradom pitanje statusa i autoriteta.
 
"Ako nemaš status, onda nemaš ni autoritet", rekoa je on.
 
Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić odbacila je stavove vlasti u vezi nejednakog povećanja zarada za zaposlene u obrazovanju.
 
Predsednik Sindika "Nezavisnost" Srđan Slović je kazao da su sindikati jedinstveni, da nastupaju zajedno i da sutra u Beogradu očekuje jedan od najvećih prosvetnih protesta.
 
Okupljeni ispred Vlade nosili su transparente "Čovek se veže za reč" zbog neispunjenih obećanja o povećanju plata, "Rušenje prosvete - Srbija bez budućnosti" i sindikalne zastave.
  • w/e

    01.10.2024 17:32
    cool
    Siguran sam da je izuzetno lep osecaj ici na sastanak sa premijerom koji nije bio u stanju da upise i zavrsi srednju skolu u Novom Sadu. On definitivno ima razumevanja za prosvetare i njihove probleme.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija