Eparhija: Ni istine ni logike nema u navodima o potpisivanju temeljnog ugovora SPC i Prištine

Eparhija raško-prizrenska SPC navodi da nema "nikakve istine" u navodima predsednika Srpskog nacionalnog veća KiM Momira Stojanovića o potpisivanju ugovora između SPC i Prištine uz garanciju Vatikana.
Eparhija: Ni istine ni logike nema u navodima o potpisivanju temeljnog ugovora SPC i Prištine
Foto: 021.rs/ilustracija
U saopštenju eparhije se navodi da je "dobro poznato da se temeljni ugovori Crkve potpisuju samo sa međunarodno priznatim državama".
 
"To je još jedan pokazatelj više koliko su ove proizvoljne tvrdnje opasne i nedobronamerne, a koliko su mediji koji ih prenose neprofesionalni jer nisu se ni potrudili da provere da li u tome ima ikakve istine i pitaju drugu stranu", navela je eparhija raško-prizrenska.
Dodaje se da je stav SPC i patrijarha Porfirija o Kosovu i Metohiji „kristalno jasan“ i da je „godinama više puta potvrđivan na svetim arhijerejskim saborima“.
 
"Eparhija raško-prizrenska nema običaj da se oglašava povodom svakog društvenog problema, i posebno da ne ulazi u pitanja svakodnevne politike. Ipak, oko ključnih pitanja našeg naroda i njegovog opstanka, a pogotovo na Kosovu i Metohiji naša Crkva nikada nije i neće ćutati jer našu Crkvu ne čine samo sveštenstvo ili monaštvo, već i svi naši vernici", stoji u saopštenju.
Na subotnjem okruglom stolu s predstavnicima opozicije, koju su srpska udruženja s Kosova i Metohije organizovala u Beogradu, predsednik Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije Momir Stojanović izjavio je da se "govori o potpisivanju temeljnog sporazuma SPC i Prištine" i dodao da se to ranije desilo i s Crnom Gorom.
 
Stojanović je na tom skupu rekao da se "čuje da ima pritisaka na mitropolita crnogorsko-primorskog SPC Joanikija, kao egzarha Pećke patrijaršije, i na vladiku raško-prizrenskog Teodosija da potpišu takav dokument".
 
Nekoliko govornika na okruglom stolu je takođe pominjalo SPC, tražeći da iznese stav po pitanju Kosova i Metohije jer je "vekovima bila čuvar srpskog naroda".
 
Predsednik Nove demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović je rekao da je "ćutanje SPC sramno, ne ide joj na čast, pogotovo što se zna da su održali srpski narod kroz istoriju".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija