Kurti: Srbija i dalje pretnja za Kosovo i susede na Balkanu

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je danas u Varšavi da Srbija i dalje predstavlja pretnju za Kosovo i njegove susede na Balkanu.
Kurti: Srbija i dalje pretnja za Kosovo i susede na Balkanu
Foto: Beta/AP
Koha.net je javila da je on na Bezbednosnom forumu u Varšavi opravdao akcije koje je preduzeo na severu posle oružanog napada u Banjskoj, napominjući da su preduzete u cilju povećanja bezbednosti i sprečavanja srpskog i ruskog uticaja.
 
On je govoreći na temu "Fokus na Zapadni Balkan: Veza geopolitike i evropskih integracija" pomenuo oružani napad pre godinu dana u Banjskoj i napravio analogiju delovanja Rusije u Ukrajini sa delovanjem Srbije na Kosovu.
"Srbija, koja je danas ista kao što je bila u vreme Miloševića, nastavlja da preti svojim susedima, narušavajući suverenitet i teritoriju država, uključujući i Kosovo. To je kulminiralo terorističkim napadom u Banjskoj 24. septembra 2024. Njihov cilj je bio da imitiraju operaciju Rusije u Donbasu 2018. Nakon napada naša policija je zaplenila hiljade komada oružja", kazao je Kurti.
Naveo je da nije preterano reći da je policija, ne samo zaštitila Kosovo, već i sprečila otvoreni sukob koji bi mogao da ima međunarodne posledice.
 
"Sve dok Srbija nastavlja da destabilizuje sever Kosova, Rusija pokušava da otvori nove sukobe", rekao je Kurti.
 
Govoreći o pojačanom prisustvu policije na severu i odlukama u vezi sa tim delom rekao je da su one donete u cilju povećanja bezbednosti i proširenja zakonitosti.
 
"Kada govorimo o zaštiti i bezbednosti, nije dovoljno samo biti za to, već to i učiniti. Odbraniti napredak je isto što i braniti narod. Na severu smo osnovali nove policijske stanice, otvorili smo benzinske pumpe, a počela je i registracija preduzeća i to predstavlja napredak ka normalizaciji severa. Posvećeni smo obezbeđivanju sigurnosti i prosperiteta za sve bez obzira na etničku pripadnost. Danas, više nego ikada, potrebna nam je pomoć NATO-a, Poljske i saveznika da promovišemo mir", rekao je on.
 
Kazao je da je konačni cilj Kosova članstvo u NATO i EU.
  • Паја

    01.10.2024 20:37
    Не брини, нећемо још дуго. Политичари нам раде на томе да не будемо опасност ни за кога осим за себе саме.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija