Šapić: Obaveštenja na novoj autobuskoj stanici na ćirilici i engleskom, ali ne i na latinici

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić rekao je danas da će svi natpisi, informacije i obaveštenja na novoj Glavnoj autobuskoj stanici u Bloku 42 biti ispisani ćirilicom i na engleskom jeziku.
Šapić: Obaveštenja na novoj autobuskoj stanici na ćirilici i engleskom, ali ne i na latinici
Foto: Beta (Milan Ilić)
Šapić je podsetio da je zvanično službeno pismo u Srbiji ćirilica i pojasnio da je sve natpise koji se trenutno nalaze na stanici uradila uprava BAS-a bez konsultacija sa Gradom Beogradom, saopštila je njegova pres služba.
"Smatram da ne treba da stoji ćirilica, latinica i engleski jezik, već samo ćirilica i engleski. Ko ne razume ćirilicu, razume engleski i obrnuto. Tražio sam od Uprave BAS-a da zameni sve te natpise i da oni budu ispisani na ćirilici i engleskom jeziku i oni su obećali da će to da uraditi u najskorijem mogućem roku. Uskoro krećemo da menjamo sve table i nazive ulica koje će takođe biti na ćirilici i na engleskom jeziku", rekao je Šapić.
Nova Glavna autobuska stanica u Beogradu počela je da radi u nedelju, nakon što je stara stanica zatvorena nakon 58 godina.
  • Model

    02.10.2024 15:04
    Ideološka šizofrenija
    Ne vredi da ti se govori kad si polupismen. Ne bi razumeo.
    Čuvenim Novosadskim sporazumom iz 1954. god, koji je imao za cilj standardizaciju srpskohrvatskog jezika utvrđeno je da su ćirilica i latinica ravnopravna pisma. Religija, geopolitički položaj i istorijske okolnosti uticale su na to da se danas u Srbiji upotrebljavaju u jednom jeziku dva pisma.
    Danas su oba pisma službena, ali je ćirilica zaštićena i daje joj se prednost. Ipak, uticaj latinice Zapada i, pre svega, novih tehnologija i softvera koji koriste latinicu, ona postaje sve dominantnija u svakodnevnoj pisanoj komunikaciji. Izbor pisma je slobodan i dostupan svakom gradjaninu naše države.
  • pajo patak

    02.10.2024 14:49
    @Лиманац
    pročitaj Ustav PC i pravopis srpskog jezika Matice srpske, pa ondaj veslaj jeftine parole.
  • D

    02.10.2024 14:45
    D
    Izigrava budalu,nista vise,za sve pare i privilegije! Stanicu su premestili da bi,”SNS elita” mogla na miru da se bahati! Izgubili su kompas,nase je da ga vratimo,sto pre!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija