Poljoprivrednici: Nastavljamo razgovore, od ministarstva očekujemo konkretne odgovore

Predstavnici poljoprivrednika i Vlade Srbije nastaviće razgovore u naredne dve nedelje.
Poljoprivrednici: Nastavljamo razgovore, od ministarstva očekujemo konkretne odgovore
Foto: 021.rs (arhiva)
Do tada se od Ministarsva poljoprivrede očekuje konkretan odgovor na zahtev da se poljoprivrednicima ukinu akcize na dizel, izjavio je predsednik Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice Marko Gabrić.
 
Poljoprivrednici, pored goriva bez akciza, traže i moratorijum na sve poljoprivredne kredite, kao tokom pandemije korona virusa, zatim isplatu 17.000 dinara po hektaru za sertifikovano seme svim poljoprivrednicima, bez pravdanja kupovine računom i uređenje robne berze.
"Za 10 do 15 dana ćemo imati informaciju u vezi sa akcizama za dizel, to moraju da vide sa Ministarstvom finansija, pošto je to u njihovoj nadležnosti", kazao je Gabrić.
 
On je to rekao posle današnejg sastanka sa nadležnima u Ministarstvu poljoprivrede, povodom zahteva da za poljoprivrednike 2025. gorivo na svim pumpama bude bez akcize.
Što se tiče moratorijuma na poljoprivredne kredite, Gabrić kaže da svaki poljoprivrednik treba da se posavetuje sa svojom bankom i podnese zahtev. On je podsetio i da je Narodna banka Srbije još u martu sugerisala bankama da pomognu poljoprivrednicima.
 
Prema Gabrićevim rečima, zahtev za isplatu 17.000 dinara za sertifikovano seme može da se ispuni, ali će se čekati šest mesci dok se ne pregladaju i obrade svi zahtevi. S druge strane, suma od 7.000 dinara po hektaru, bez računa i pravdanja, dostupna je u roku od 15 do 20 dana.
 
Kada se radi o uređenju robne berze, sledeće nedelje tim povodom će biti održan sastanak Radne grupe, naveo je Gabrić i dodao da će o današnjim razgovorima detaljno biti obavešteni predstavnici svih poljoprivrednih udruženja.
  • Sarac

    03.10.2024 19:05
    Seljaci
    U svim selima i mestima na lokalnim izborima pobedio sns..Pa ko je u selima gde žive i rade seljaci glasao za njih.Ajde seljaci ne sprdajte se vise sa celim svetom.Vi ste njih izabrali velikom većinom vi seljaci i sta bi sada.Susa?Susa je je i profesorima,i onima na minimalcu.Imate kredite?Jel mora John dere,class,new Holand,jel mora za svaki priključak poseban traktor.Radite stotine hektara gde su prijavljeni radnici,porez na dobit itd.Subvencije za priključne mašine,subvencionisani krediti od 2. I 3 procenta.Jel postoji Jos neko sem vas u državi,neki drugi radnici,npr koji rade u kineskim fabrikama .Jel posao nije isplativ menjaj ga idi vozi kamion,inostranstvo ili bilo sta.
  • tarabic

    03.10.2024 18:25
    ko ih to drzi na vlasti?
    nezadovoljni poljoprivrednici, nezadovoljni prosvetni radnici, nezadovoljni zdravstveni radnici, nezadovoljni radnici u kulturi, nezadovolni motaci kablova...svi kukaju i nadaju se promenama. Ovi stari sto glasaju po direktivi polaka odlaze, dolaze mladi nadajmo se da su pametniji od njih i da ne gledaju i slusaju ovu propagandu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija