Kreni-promeni traži zabranu istražnih radnji za potrebe rudnika bakra i srebra u okolini Niša

Pokret Kreni-promeni pokrenuo je peticiju kojom traži zabranu istražnih radnji za potrebe projekta rudnika bakra i srebra u blizini sela Gornja Studena u okolini Niša.
Kreni-promeni traži zabranu istražnih radnji za potrebe rudnika bakra i srebra u okolini Niša
Foto: Pixabay
U tekstu peticije se navodi da je na prostoru kod niških sela Gornja Studena i Bancarevo, koje se nalaze na obroncima Suve planine, australijska kompanija Apollo Mineral Limited počela bušenje u potrazi za mogućim nalazištem bakra i srebra. 
 
U saopštenju pokreta piše i da se ekološka istraživanja sprovode u neposrednoj blizini vrela Studena, jednog od izvorišta kojim se vodom snabdeva Niš.
"S obzirom na to da se radi o izvorima pijaće vode, ovo izvorište predstavlja vitalan resurs naše zajednice, a svako ugrožavanje ili kontaminacija vode može imati ozbiljne posledice po zdravlje stanovnika i ekosistem. Bušenje tla i drugi rudarski zahvati mogu dovesti do zagađenja podzemnih voda, čime se direktno ugrožava snabdevanje bezbednom i čistom pijaćom vodom", dodaje se u tekstu peticije.
 
Pokret Kreni-promeni je upozorio i da se oblast planirana za rudarska istraživanja nalazi na Suvoj planini, u neposrednoj blizini Sićevačke i Jelašničke klisure, koje su prepoznate kao parkovi prirode i specijalni rezervati.
"Ove klisure nisu samo prirodne lepote od izuzetnog značaja, već i ekološki važna staništa mnogih biljnih i životinjskih vrsta. Rudarska istraživanja i eksploatacija mogu trajno narušiti ovaj dragoceni prirodni ekosistem, uništiti staništa i narušiti biodiverzitet", stoji u saopštenju.
 
Taj pokret zatražio je i da se odmah preispitaju odluke koje su dovele do izdavanja dozvola za istraživanje 2021. godine, uzimajući u obzir dugoročne posledice po životnu sredinu i zdravlje lokalne zajednice.
"Pozivamo nadležne da preduzmu sve mere kako bi zaštitili prirodna bogatstva i izvore pijaće vode u ovoj oblasti i obustave sve dalje radnje u vezi sa geološkim istraživanjem i rudarskom eksploatacijom", navode iz pokreta Kreni-promeni.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Put Borisa Tadića: Ni svemir nije granica

Na poziciju nezavisnog neizvršnog direktora kompanije u oblasti svemirske tehnologije i zemaljskih aplikacija imenovan je bivši predsednik Srbije Boris Tadić. Sedište kompanije je u Hong Kongu.