Treba li granica krivične odgovornosti dece da se spusti na 12 godina: Stručnjaci podeljeni

Prošle godine je 26 maloletnika počinilo ubistvo. U javnosti se više puta vodila polemika o tome da li granica krivične odgovornosti maloletnika treba da se spusti sa 14 na 12 godina.
Treba li granica krivične odgovornosti dece da se spusti na 12 godina: Stručnjaci podeljeni
Foto: Pixabay
Advokatica Maja Atanasković istakla je da zakone treba prilagođavati novim društvenim tokovima, kao i promenama koje se dešavaju u društvu.
 
"Međutim, nijedan zakon ne treba menjati pod hitno i nijedan zakon ne treba menjati bez razloga. Pre izmene svakog zakona mora se pristupiti ozbiljnoj analizi promena koje su nastale u društvu i eventualno kakva kaznena politika bi dovela do smanjenja određenih krivičnih dela. Svaku izmenu zakona treba dobro analizirati i dobro postaviti. Svaki predlog zakona treba ozbiljno razmotriti i podvrgnuti javnim raspravama i to stručnim javnim raspravama", rekla je Atanasković za Blic.
Advokat Nikola Ristović objasnio je da ne postoji ni jedna međunarodna konvencija, niti međunarodni dokument koji nas obavezuje i koji nam zabranjuje da spustimo starosnu granicu krivične odgovornosti maloletnika.
 
"U uporednom pravu možemo pronaći da je u Engleskoj i Švajcarskoj ta granica 10 godina, pa ide Belgija 12 godina, Francuska 13 godina, pa, na primer, imate Belorusiju gde je 16 godina i tako dalje. Te granice su, kao što vidimo, dosta široko postavljene i, na primer, u nekim američkim državama ta granica ide još niže, u afričkim državama, čini mi se, ide do sedam godina. Moje mišljenje je da je spuštanje gradnice do 12 godina zapravo dobro, a pogotovo ukoliko može da se pronađe neki put da se za određena krivična dela, kao što su opštepoznata krivična dela i koja se najviše vrše u maloletničkoj delinkvenciji, a to su krađe, nasilničko ponašanje, razbojništva, da ne spominjemo ubistvo, da se tu spusti još granica od 10 godina", smatra Ristović.
Profesor Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu Zoran Pavlović ističe da fizički rani razvoj nije praćen i psihičkim razvojem.
 
"To onda vodi ka zaključku da ima opravdanja i onaj deo koji kaže da je, recimo, u Holandiji ta granica 15 godina. Moje pitanje je, ako bi to recimo bilo 13 godina, a šta ćemo da radimo sa 12 godina, 11 meseci i 20 dana? Drugim rečima, nije dovoljno da sada menjamo samo zakon koji reguliše pitanje odgovornosti i postupka prema deci, a kada kažem deca mislim na one do 18 godina, nego bismo morali da otvorimo i još jedan dodatni front, a to je izmena porodičnog zakonodavstva", naglasio je Pavlović i dodao da sada dete nije isto što je bilo pre 40 godina, porodica nije ona koja je bila pre 70 godina.
 
Pavlović je rekao da nije poenta samo zameniti broj 14 brojem 12, nego je sve mnogo komplikovanije od toga.
 
"Moramo stvoriti sistem zaštite, ne menjati jedan propis, nego moramo promeniti sve ono što je u zakonodavstvu neophodno da bismo dobili sistem zaštite. I još nešto, Konvencija o pravima deteta i protokoli koje donosi Komitet za prava deteta su rekli svojevremeno da ne treba spuštati granicu ispod 14 godina. A ja ću sada reći nešto drugo. Ali kada je bila ta preporuka? Šta se u međuvremenu sve izdešavalo od donošenja te preporuke? Znači, moramo da imamo jedan uravnotežen pristup", rekao je Pavlović.
 
Pavlović se osvrnuo i na krivicu roditelja dece koja izvrše krivična dela.
 
"Kada se bude pristupilo ovim izmenama, moraćemo svakako da povedemo računa i o toj vrsti odgovornosti, jer u suprotnom mi idemo u jednu anarhiju koja će da se zakotrlja kao snežna lopta. Znači, kao što postoji odgovornost roditelja da ne smete dete mlađe od sedam, osam, 10 godina starosti da ostavite samo u kući ili u stanu, koliko znate slučajeva vi iz vašeg okruženja da su roditelji za to odgovarali? Da li smo mi spremni za takvu kaznu, odnosno takav prekršaj koji već postoji? Da li je neko za to odgovarao? Nije. Zašto? Zato što nemamo instituciju koja bi to omogućila", rekao je Pavlović.
 
Ristović ističe i na to koliko ulogu u svemu ima okruženje deteta. 
 
"Naravno da okruženje igra veliku ulogu. Međutim, ne možemo sve da generalizujemo na taj način. Imate vrhunske sportiste koji su iz najgorih porodica, gde su i očevi, i majka narkomani i kriminalci, a deca su, na primer, postali najbolji sportisti sveta, najbolji naučnici i tako dalje. Nije to tek tako da ja sada kažem, jeste - porodica je loša, biće i on loš čovek, ili biće dobar čovek. Zapravo, tu je toliko faktora da ne možemo da kažemo da je otac ili majka krivac zbog toga što se nešto dogodilo. Ne možemo tek tako lako da upiremo prstom.
Pavlović se takođe usaglasio sa tim da ne smemo i ne treba da generalizujemo i da roditelj ne odgovara za delo svog deteta, već bi trebalo da odgovara za ono što je propustio kod tog deteta.
 
"Vrednosti koje traju decenijama, vekovima, milenijumima, moramo da radimo na njima. Nije samo ovde reč o nasilju dece prema drugoj deci, nego je reč i o nasilju odrasle dece prema starijima. Ovo mora da bude vrlo efikasno, vrlo brzo, da ide na javnu raspravu i da se čuje svaki glas. Mi nismo u potpunosti usaglašeni i ne treba da budemo usaglašeni, ali svaki stav ima svoj argument. Taj fenomen uključivanja sociologa i psihologa u izradu ovakvog sistema zakona može da dovede do rešenja koja bi bila za nas u ovom trenutku najoptimalnija", zaključio je profesor Pavlović.
  • ODGOVORNOST

    07.10.2024 08:49
    POZORNOST
    Naravno da treba. Ako su u stanju da počine tako nešto onda su u stanju i da budu odgovorni. Manite se dečje psihologije, dugih procedura. Svakako da treba primeniti pravovremeno mehanizme prćenja i korigovanja ponašanja ali kada ubiju, tamo pred sudiju!
    I oni i roditelji.
  • Maki

    07.10.2024 08:37
    Pod hitno
    Spustiti na 12 god,ovo sto se desava nije normalno.A za sve one Koji kazu dete ne zna,grease.Zna I dete od pet godina sta ne sme.Maloletnici su svesni da ih zakon stiti zato prave sr***.U zadnjih par godina nikad vise kradja,teskih telesnih,ubistava I to od strane maloletnika
  • Gradjanin

    07.10.2024 08:26
    Obavezno spustiti granicu
    Svakako treba spustiti granice za krivicnu odgovornost, i to do 10 godina. Vidimo sta rade ti djecaci i djevojcice, i treba da odgovaraju za nasilje, kradje i ubistva koja cine. Onda ce paziti i znati sta smiju da urade. I roditelje istovremeno kaznjavati i zatvorom i novcano.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija