Približava se Dan primirja a sa njim i neradni dani: Evo koji su

Državni praznik koji nam se približava je Dan primirja u Prvom svetskom ratu, koji se širom Evrope, ali i u Srbiji obeležava neradno 11. novembra.
Približava se Dan primirja a sa njim i neradni dani: Evo koji su
Foto: 021.rs
S obzirom na to da ove godine praznik pada u ponedeljak mnogi će taj neradni dan iskoristiti da produže vikend, jer će i đaci u Srbiji 11. i 12. novembra imati jesenji raspust, pa neće morati u školu, piše Danas.
 
I mnoge turističke agencije već su objavile svoje aranžmane koje nude građanima za Dan primirja.
Na Dan primirja u Prvom svetskom ratu državne institucije i ustanove neće raditi, kao i određene privatne firme i trgovinski objekti. Praznično radno vreme imaće i pošte, pijace, parkirališta, banke.
 
Dan primirja podseća na dan kada su 11. novembra 1918. godine, nakon čtvorogodišnjeg rata do tada najvećeg u istoriji, Centralne sile i sile Antante potpisale primirje tačno u 11 sati u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u šumi Kompjenj u Francuskoj.
Dan primirja u Srbiji se obeležava od 2012. godine. Pre toga, 11. novembar se obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od 2005. godine.
 
Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, ugrožena vrsta u Srbiji. Ovaj cvet je u botanici poznat i kao cvet feniks. Osim ovog, u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta.
 
Preporuka je da se ovaj amblem nosi na reveru u nedelji koja prethodi prazniku, kao i na sam Dan primirja.
  • Z

    06.10.2024 18:19
    Z
    Cim se od sada planiraju produzwni vikendi ima para i to vise nego sto neki misle! Sirotenje je uvek bilo i bice do 30% samo se mesta menjaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija