Vučićeva "orden diplomatija": Priznanja deli šakom i kapom, a imena sa liste mnogo toga otkrivaju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je u Njujorku uručio ordenje srpske zastave prvog i drugog stepena zvaničnicima Emirata, Venecuele, Nikaragve, Mađarske i Rusije.
Vučićeva "orden diplomatija": Priznanja deli šakom i kapom, a imena sa liste mnogo toga otkrivaju
Foto: Beta/AP
Lista je poduža, a u pitanju su odlikovanja koja su među najvišima po značaju, zbog čega nije uobičajeno da se to deli "šakom i kapom", rekao je za Nova.rs bivši diplomata i ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić.
 
Đukić ističe i da je ovo bio pokušaj da se još jedanput skrene pažnja u Ujedinjenim nacijama na Srbiju, aludirajući na to da su odlikovani zvaničnici upravo onih država koje su u maju glasale protiv ili bile uzdržane od usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici.
Dok je boravio šest dana u Njujorku povodom izlaganja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je niz bilateralnih sastanaka sa predstavnicima raznih država širom sveta.
 
Negde između tih susreta, predsednik je stigao da uruči i Ordenje srpske zastave prvog i drugog stepena koji se, kako piše na sajtu Vojske Srbije, dodeljuju za "naročite zasluge u razvijanju međunarodnih odnosa između Republike Srbije i drugih država, odnosno međunarodnih organizacija, kao i za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i drugih država".
A kome je tačno dodeljeno ovo ordenje?
 
Reč je o onim zvaničnicima iz država kao što su Rusija, Mađarska, Kuba, Brazil, Nikaragva, Ujedinjeni Arapski Emirati i Venecuele. U pitanju su, zapravo, one države koje su glasale protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici na Generalnoj skupštini UN krajem maja ove godine.
 
Tačnije, Brazil i Ujedinjeni Arapski Emirati ostali su uzdržani prilikom glasanja o Rezoluciji o Srebrenici, dok Venecuela nije glasala. Nasuprot njima, Rusija, Mađarska, Kuba i Nikaragva su bile protiv usvajanja, piše Nova.rs.
 
Tako je, recimo, Vučić uručio Orden srpske zastave prvog stepena stalnom predstavniku Ruske Federacije u Ujedinjenim nacijama Vasiliju Nebenzji i Orden srpske zastave drugog stepena zamenicama stalnog predstavnika Ruske Federacije u Ujedinjenim nacijama Ani Jevstignjejevoj i Mariji Zbolockajoj.
 
"Još jednom želim da vam zahvalim na prijateljskim odnosima koje razvijamo, za vašu pomoć koju ste nam pružili ovde u Njujorku, prilikom rasprave o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Nadam se da možemo dodatno da ojačamo saradnju između naših naroda i naših zemalja do nivoa kojim ćemo svi biti zadovoljni", napisao je tada Vučić na svom Instagram profilu.
Đukić: Deljenje ordenja srpske zastave podseća na idolopoklonstvo
 
Prema mišljenju nekadašnjeg diplomate i ambasadora u Belorusiji Srećka Đukića, ova odlikovanja nisu očekivana i uobičajena, te čitava situacija pomalo podseća "na idolopoklonstvo".
 
Dodaje da su odlikovani zvaničnici iz najrazličitijih država samo "diplomate kojima je to redovan posao, i oni nisu to činili van spoljne politike njihove države".
 
"Stekao sam utisak da se vrlo razmećemo dodelama tih ordenja, i to pogotovo sa tako visokim odlikovanjima. Naime, Ordenje srpske zastave prvog i drugog stepena su među najvišim odlikovanjima, zbog čega nije uobičajeno da se to deli šakom i kapom. Jednostavno, samo postojanje tog ordena se time degradira i dovodi u pitanje“, rekao je Đukić.
  • Eto

    07.10.2024 17:29
    Rezolucija
    Sve pokriveno! Nekom orden, nekom juče glasači za izbore u Srebrenici.
  • MaryPoppins

    07.10.2024 16:59
    dzoni Dep je zaslužio orden.
  • Deda

    07.10.2024 16:14
    Samo nek deli "da se narod malo smeje"...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija