Ministarka Đedović: Zabrana rudarenja litijuma nije u skladu sa zakonom

Ministarka rudarstva Dubravka Đedović Handanović izjavila je u Skupštini Srbije da je zakon o zabrani iskopavanja litijuma, koji je predložila opozicija, loše napisan i pun netačnih informacija.
Ministarka Đedović: Zabrana rudarenja litijuma nije u skladu sa zakonom
Foto: Beta (Ministarstvo rudarstva i energetike/Ana Paun
Navela je da bi se "zabranom iskopavanja litijuma prekršio važeći zakon".
 
"Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima garantuje sigurnost istraživanja i rudarska prava, pa bi svaka zabrana bila protivna ovom načelu, a Srbija bi bila u obavezi da nadoknadi štetu", rekla je ministarka.
Đedović je zatim čitala istorijat dolaska Rio Tinta u Srbiju, navodeći ko je tačno bio na kojoj poziciju u vlasti kada je Rio Tinto dobijao razne dozvole za istraživanja u Srbiji.
 
Dodala je da su predstavnici Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije sada za zabranu iskopavanja litijuma, a da su, dok su bili na vlasti, davali sve dozvole Rio Tintu odnosno kompaniji Rio Sava.
"U ovom predlogu zanimljivo je da se jedino traži zabrana eksploatacije litijuma i bora. Bili bismo prva zemlja koja je to uradila. Moram da konstatujem da na primer nije tražila zabranu eksploatacije uljnih škriljaca, što je zabranjeno u velikom broju zemalja", rekla je Đedović.
 
Ona je na kraju današnjeg dela sednice predložila Skupštini, u ime Vlade Srbije, da ne prihvati opozicioni predlog izmena zakona, navodeći da je taj predlog "u suprotnosti sa strateškim interesima Srbije".
 
"Svaka odgovorna država nastoji da obezbedi zaštitu i ležišta kritičnih strateških mineralnih sirovina i da podstiče dugoročno održiva rešenja za prevazilaženje socijalnih, ekoloških, geopolitičkih izazova u vezi sa nestašicom mineralnih sirovina", ukazala je Đedović Handanović.
 
Rude litijuma i bora, prema njenim rečima, to svakako jesu, a kritične mineralne sirovine su "neophodne za energetsku tranziciju".
 
Prvi deo sednice Skupštine Srbije, na kojoj se raspravlja o izmenama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanja, koje su predložili opozicioni poslanici i koje predviđaju zabranu iskopavanja litijuma i bora, završen je u 18 sati i sednica će se nastaviti sutra, u utorak, u 10 sati.
  • zztop

    07.10.2024 20:07
    Kume šef joj rekao da je zakon u kamen uklesan i ne može se menjati dok je on preCednik i vrhovni nešto ...
  • Realista

    07.10.2024 20:06
    da nije tužno bilo bi smešno
    Ministarka bi u bilo kojoj normalnoj državi morala da podnese ostavku još pre 6 meseci nakon navodnog "hakerskog napada" na EPS. Umesto da je nema više na političkoj scena kao krajnje nesposobne individue, ona se nalazi prozvana da dalje trabunja besmislice... ovo ima samo u srbiji jer ovde živi potpuno lobotomizirana rulja bez ikakve ideje šta je to država.
  • Johny

    07.10.2024 20:04
    zakon
    Država da hoće da zabrani može to da uradi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija