Poljoprivrednici ljuti: Za 1. novembar najavili opšti protest u celoj Srbiji

Pet udruženja poljoprivrednika najavilo je da će organizovati opšti protest na teritoriji cele Srbije 1. novembra zbog toga što Vlada ne poštuje postignute sporazume.
Poljoprivrednici ljuti: Za 1. novembar najavili opšti protest u celoj Srbiji
Foto: 021.rs
Protest je zakazan za 9 časova, a u obrazloženju se navodi da se usled odbijanja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da demantuje navode za smanjenje subvencija sa 17.000 dinara na 10.000 dinara postavlja pitanje kako poljoprivrednici da veruju nekom narednom dogovoru ako do sada nekoliko potpisanih sporazuma sa Vladom Srbije i resornim ministrima nije ispoštovano.
 
"Mi smo naterani da pozovemo sva časna i poštena udruženja na opšti protest", navode udruženja, prenosi N1.
U saopštenju se podseća da su u sporazumu o međusobnoj saradnji u oblasti poljoprivrede potpisanog 22. jula između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i predstavnika pet udruženja taksativno navedene mere podrške sa visinom subvencija i datumom isplate na koji se obavezala Vlada sa jedne strane i poljoprivredna udruženja sa druge strane.
 
"Pojavile su se informacije da su neka udruženja na sastancima sa resornim ministarstvom smanjila visinu davanja, a Ministarstvo poljoprivrede bi time prekršilo zvanično potpisan dokument i nanelo nemerljivu štetu poljoprivrednicima koji su svoju proizvodnju unapredili setvom sertifikovanog semena, a nagradili one koje imaju fiktivna gazdinstva koja služe samo za dobijanje subvencija i ne bave se poljoprivrednom proizvodnjom. Rok za ispunjenje i poziv za sertifikovano seme u visini od 17.000 dinara je kraj oktobra i realizacija je do kraja 2024. godine", ističu poljoprivrednici.
Dodaju da je cilj potpisivanja sporazuma poboljšanje situacije u poljoprivredi, sagledavanje celokupne trenutne situacije i isplata osnovnih ukupnih subvencija od 35.000 dinara, dogovorenih na ranijim sastancima.
 
"Svako smanjivanje novčanih davanja za bilo koju meru navedenu u sporazumu je korak unazad i nije u interesu poljoprivrednika, a ni Udruženja koja su svoj potpis stavila", zaključuju poljoprivrednici.
 
Saopštenje su potpisali Udruženje poljoprivrednika "Stig" iz Požarevca, "Složni Pidikanci" iz Bavaništa, "Severni Banat" iz Kikinde, Udruženje proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja "Adrani" i Udruženje poljoprivrednika "Brestovački ratar" iz Banatskog Brestovca.
  • Srba

    08.10.2024 12:04
    Liman
    Srpski seljak je uvek podrzavao vlast, svejedno koju, vojsku i crkvu. Tradicionalno i kroz generacije. Tako mu i treba. Tesko je nama ostalima.
  • /

    08.10.2024 11:44
    /
    krompir stize od one beloruske brace u koju se krsti
  • Pera

    08.10.2024 11:40
    Sram vas bilo
    Kako to da su se poljoprivrednici pobunili zbog plaćanja odvodnjavanja , koje su im odmah posle protesta ukinuli a građani koji ćute i dalje plaćaju porez na kišu na par ari placa ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija