Kako se ugrejati, a uštedeti: Struja, gas, drva ili pelet?

Kvalitetna izolacija objekta ključna je za smanjenje troškova grejanja, a drvo je i dalje jedan od najjeftinijih izvora energije.
Kako se ugrejati, a uštedeti: Struja, gas, drva ili pelet?
Foto: 021.rs
Kako se približava zima, mnogi građani se pitaju koji vid grejanja je najisplativiji: struja, gas, pelet, drva, ugalj ili neki drugi izvor.
 
Da li je potrebno pripremiti novčanike za veći trošak ako se odlučimo za grejanje na struju?
 
Ekonomista i stručnjak za strategijski menadžment profesor Mihajlo Rabrenović objašnjava za Blic šta je ključ ekonomičnog grejanja i kako dogrevanje klimom "udara" na novčanik.
Profesor Rabrenović naglašava da je ključ ekonomičnog grejanja u dobroj izolaciji objekta.
 
"Kvalitetna izolacija objekta je krucijalna za smanjenje troškova grejanja. To podrazumeva preispitivanje stanja fasade, prozora i vrata. Povoljni materijali, kao što su stiropor i staklena vuna, mogu znatno smanjiti gubitke toplote, a subvencije koje država nudi preko lokalnih samouprava mogu pokriti do 50 odsto troškova ovih poboljšanja", kaže profesor.
 
Rabrenović ističe da najekonomičniji vid grejanja zavisi od vrste objekta i lokacije. Drvo je i dalje jedan od najjeftinijih izvora energije, naročito u ruralnim područjima:
 
"U ruralnim područjima, drvo je najpovoljnije zbog dostupnosti i niskih troškova transporta. Domaćinstva koja imaju pristup prirodnom gasu takođe mogu smatrati ovaj vid grejanja isplativim opcijom. Termokumulacione peći su ekonomične ako se koristi noćna tarifa struje, koja može biti i do četiri puta jeftinija", rekao je on.
Što se tiče klima uređaja, profesor Rabrenović objašnjava da oni mogu biti ekonomski isplativi za kratkoročno dogrevanje.
 
"Klima uređaji su efikasni za kratkoročno dogrevanje, posebno kada se koriste u periodima nižih spoljnih temperatura. Međutim, za dugotrajno grejanje, troškovi energije mogu znatno porasti, posebno ako se ne koristi jeftinija noćna tarifa", upozorava Rabrenović.
 
Profesor je takođe skrenuo pažnju na značaj pristupa električnoj energiji.
 
"Iako ne bih želeo da promovišem korišćenje električne energije, jasno je da oni koji se odluče za grejanje na struju moraju biti svesni ekonomskih aspekata korišćenja noćne tarife", napominje on.
Priprema za zimu zahteva pažljivo planiranje i razmatranje svih dostupnih opcija za grejanje. Kako bismo smanjili troškove, važno je investirati u dobru izolaciju objekta i pametno birati energente u skladu sa lokalnim uslovima.
 
Profesor Mihajlo Rabrenović savetuje da se građani informišu o subvencijama i konkursima, kako bi unapredili svoje domove i učinili grejanje što ekonomičnijim.
  • KizaRock

    08.10.2024 20:47
    ...
    U odnosu na zgrade koje se greju na gas, izgleda da je najskuplja opcija imati gradsko grejanje koje se placa cele godine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija