Potencijalno rizičan tovar iz Srbije: Hrvatska vratila krastavce zbog pesticida

Još jedna pošiljka poljoprivrednih proizvoda iz Srbije vraćena je sa granice - ovog puta reč je o krastavcima, koji su sadržali pesticid hlorpirifos.
Potencijalno rizičan tovar iz Srbije: Hrvatska vratila krastavce zbog pesticida
Foto: Pixabay
Bio je u količini od 0,060 mg/kg, što premašuje dozvoljenu granicu od 0,01 mg/kg.
 
Pošiljka krastavaca iz Srbije zaustavljena na hrvatskoj granici, zbog kako se navodi na sajtu RASFF-a, pronađenog hlorpirifosa, a tovar iz Srbije je označen kao potencijalno rizičan, prenosi Vreme.
Prošle godine u ovo vreme RASFF je objavo da su sveži krastavci iz Srbije predviđeni za tržište Slovenije takođe zaustavljeni na granici.
 
Kako je tada navedeno na sajtu, u njima je pronađen fungicid metalaksil, a nakon kontrole na granici odlučeno je da se krastavci unište.
Nedozvoljene supstance nisu samo u hrani
 
Pre toga, prošlog avgusta, tovar srpskog čipsa nije distribuiran u Hrvatskoj, jer je sadržao visok nivo kancerogenog akrilamida.
 
Nedugo zatim, sa hrvatske granice vraćene su i breskve u kojima je pronađeno više pesticida nego što je dozvoljeno. Takođe, početkom jula sa granice sa Slovenijom vraćene su breskve proizvedene u našoj zemlji, zbog visoke koncentracije pesticida hlorpirifosa.
 
Krajem avgusta, sa granice sa Hrvatskom, zbog ostataka pesticida hlorpirifosa i potencijalnog rizika po zdravlje, vraćene su i šljive iz Srbije. Mesec dana ranije, sa iste granice nazad je stigla pošiljka dimljenog lososa zbog bakterije koja izaziva listeriozu (Listeria monocytogenes).
 
Povrat robe iz Srbije ne odnosi se samo na hranu, već i na druge proizvode kao što, recimo, papirne slamčice ili alkoholna pića.
  • gradjaninX

    08.10.2024 22:14
    Pa ovi u EU mora da zive ~200 godina, a ne ko mi ~80.
  • Realista

    08.10.2024 22:13
    Sve će to rulja da izede...
    Krastavac, dva jaja i majonez... ihaj, bog da te vidi...
  • Сима страхота

    08.10.2024 22:12
    Питање
    Да ли је Србија икад зауставила пошиљку хране из иностранства, а посебно из бивших република СФРЈ, због пестицида, или фунгицида, или сира и војне музике?
    Хвала, тако сам и мислио.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija