Haški sud se priprema za početak suđenja Šešelju u Srbiji, uskoro poznat datum

Haški sud se priprema za početak suđenja lideru Srpske radikalne stranke i haškom osuđeniku Vojislavu Šešelju i njegovim saradnicima, koji će biti održano u Srbiji.
Haški sud se priprema za početak suđenja Šešelju u Srbiji, uskoro poznat datum
Foto: 021.rs
Brent Hiks, pravnik Rezidualnog mehanizma međunarodnih krivičnih tribunala u Hagu određen je da bude predstavnik te institucije na suđenju čiji početak će tek biti zakazan, prenosi N1.
 
On neće moći aktivno da učestvuje u procesu, ali će pratiti kako se on odvija i o tome redovno izveštavati predsednika Tribunala u Hagu.
"Ovo imenovanje odražava posvećenost Mehanizma da osigura da postoji snažan i efikasan režim praćenja slučaja Šešelj i ostali", poručili su iz Mehanizma u Hagu.
 
Haški sud podigao je optužnicu protiv Vojislava Šešelja i njegovih saradnika: Miljana Damjanovića, Miroljuba Ignjatovića, Ljiljane Mihajlović i Ognjena Mihajlovića, zbog "nepoštovanju suda u vezi sa postupcima i Mehanizma i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju".
Optuženi su da su "svesno ometali sprovođenje pravde, odavali poverljive podatke o zaštićenim svedocima i nisu postupili po nalogu suda da se obustavi objavljivanje poverljivog materijala".
 
Šešelj je odbio da dođe u Hag, a tamošnji sud je godinama pokušavao da "natera" vlast u Beogradu da ga isporuči.
 
Međutim, Viši sud u Beogradu je presudio da vođa Srpske radikalne stranke ne može biti izručen sudu u Holandiji. Kako su tada naveli, Zakon o saradnji sa Hagom ne predviđa izručenje optuženih za nepoštovanje suda, već samo za najteže zločine.
 
Suđenje Vojislavu Šešelju i saradnicima predato je Srbiji 29. februara, po odluci sudije Mehanizma Lija Daćina.
Nakon višegodišnjih kritika, u sudu sada kažu da su zadovoljni saradnjom sa Beogradom.
 
"Želim da izrazim svoju zahvalnost na očekivanoj saradnji srpskih vlasti, koja će obezbediti da se neophodni monitoring uspešno sprovede", rekao je registrar Mehanizma Abubakar Tambadu.
  • Zeze

    09.10.2024 19:26
    Seki
    Oce li tvoje cedo stati uz tebe ili ce zarad svojeg interesa da te otrese kao zeca izgleda da si balast smetnja sta si trazio dobio si
  • Mile

    09.10.2024 19:23
    Znači ništa.
  • BGD 011

    09.10.2024 18:49
    Sve se moze kad se dobro plati
    Naravno, kad je Vucic potpisao priznanje i predaju Kosova, i snazno lobira za Rio Tinto, a potpisao je i nekakvu evropsku asocijaciju za baterije, onda je moguce i sudjenje u Srbiji!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija