Rio Tinto: Kupovinom "Arkadijum litijuma" postajemo globalni lider u oblasti kritičnih sirovina

Kompanija Rio Tinto saopštila je danas da je završen dogovor da kupi akcije kompanije "Arkadijum litijum plc" za 6,7 milijardi dolara.
Rio Tinto: Kupovinom "Arkadijum litijuma" postajemo globalni lider u oblasti kritičnih sirovina
Foto: Screenshot (YouTube/Insajder Video)
Dodaje se da se očekuje da će transakcija biti završena sredinom 2025. godine.
 
Kako se navodi u saopštenju, uz litijumske projekte Rinkon u Argentini i Projekat "Jadar", akvizicija kompanije Arkadijum omogućiće kompaniji Rio Tinto da se pozicionira kao globalni lider u oblasti kritičnih sirovina koje su ključne za energetsku tranziciju, od aluminijuma i bakra do visokokvalitetne rude gvožđa i litijuma.
Kombinovana imovina dve kompanije predstavljaće jednu od najvećih baza resursa litijuma na svetu i omogućiće kompaniji Rio Tinto da postane jedan od vodećih globalnih proizvođača litijuma, navedeno je u saopštenju.
 
Kompanija Arkadijum Litijum jedna je od globalno vodećih vertikalno integrisanih kompanija u proizvodnji i ekstrakciji litijuma, uključujući eksploataciju litijuma iz čvrstih stena i konvencionalnu ekstrakciju iz slanih rastvora, kao i u oblasti primene tehnologije za direktnu ekstrakciju litijuma.
Trenutni proizvodni kapacitet te kompanije iznosi 75.000 tona ekvivalenta litijum karbonata godišnje, a postoje planovi da se proizvodni kapacitet više nego udvostruče do kraja 2028. godine.
 
Arkadijum Litijum ima oko 2.400 zaposlenih širom sveta, kao i operacije i projekte na lokacijama u Argentini, Australiji, Kanadi, Kini, Japanu, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama.
 
"Rio Tinto veruje u povoljne dugoročne trendove na tržištu litijuma, uz očekivani godišnji rast potražnje veći od 10 odsto do 2040. godine, što će dovesti do deficita u snabdevanju", navedeno je u saopštenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija