"Sloga" povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja: Alarmantno stanje radnika u Srbiji

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" ističu alarmantno stanje u kom se nalaze radnici širom zemlje, a povodom 10. oktobra, Svetskog dana mentalnog zdravlja.
"Sloga" povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja: Alarmantno stanje radnika u Srbiji
Foto: Pixabay (ilustracija)
"Sve je više radnika prinuđeno da, zbog loših uslova rada, konstantnog stresa i nepravednog tretmana koriste antidepresive kako bi izdržali pritisak na poslu. Ovaj trend jasno ukazuje na ozbiljnu krizu koja pogađa čitavu naciju i postavlja pitanje kakvu budućnost stvaramo za radno sposobno stanovništvo", kažu u Slozi.
 
Dodaju da zakonska regulativa u Srbiji ne pruža odgovarajuću zaštitu radnicima, omogućavajući poslodavcima da eksploatišu radnu snagu do krajnjih granica, bez obzira na posledice po njihovo mentalno zdravlje. 
"Radnici su izloženi nesigurnim uslovima rada, prekomernim radnim satima, mobingu i sve većim zahtevima, dok zakonski mehanizmi za zaštitu njihovog mentalnog zdravlja praktično ne postoje. U mnogim slučajevima radnici su primorani da posežu za antidepresivima kako bi se suočili sa zahtevima posla koje im nameću poslodavci, čime se ne samo ugrožava njihovo zdravlje već i zdravlje celog društva", navodi Sloga u saopštenju. 
 
Sloga ukazuje da praksa uzimanja antidepresiva kao podrške za svakodnevni rad ima dugoročne, štetne posledice na celokupnu radnu populaciju, ali i na generacije koje dolaze, jer se stvara kultura u kojoj je normalizovano žrtvovanje zdravlja zarad posla.
"Situacija je dodatno pogoršana nekažnjenim nasiljem koje radnici trpe od strane menadžmenta. U fabrici 'Jura', na primer, radnice su prijavile fizičko nasilje od strane nadređenih, uključujući situacije kada su gađane stolicama. Ovakvi incidenti često prolaze bez ikakvih sankcija, šaljući zastrašujuću poruku da su radnici u očima poslodavaca samo sredstva koja mogu biti zlostavljana i izrabljivana bez posledica", navode udruženi sindikati.
 
Takav tretman dodatno povećava nivo stresa kod radnika i podstiče osećaj nesigurnosti i nemoći. Institucije koje bi trebalo da štite radnike, kao što su Inspekcija rada i slične organizacije, u mnogim slučajevima zatvaraju oči pred ovakvim prijavama, čime direktno doprinose širenju kulture straha, nesigurnosti i zlostavljanja.
 
Udruženi sindikati Srbije "Sloga" pozivaju nadležne institucije da hitno pristupe reformi zakona o radu kako bi se uvele mere koje će obezbediti bezbednost i očuvanje mentalnog zdravlja radnika. 
 
"Potrebno je uvesti obavezne pauze, strogo ograničiti prekovremeni rad, i uspostaviti program podrške kroz psihološko savetovanje i druge vidove pomoći za radnike koji se suočavaju sa stresom i nasiljem na radnom mestu. Poslodavci moraju preuzeti odgovornost za dobrobit svojih zaposlenih, jer bez zdravih radnika, nema ni zdravog društva", zaključuje Sloga.
  • Pa

    10.10.2024 08:44
    evo neka meni, laiku, neki stručnjak za mentalno zdravlje da savet i prosvetli me kako da bolje i "pametnije" trpim otvorenu agresiju i ucenu nadredjenih i odreknem se prava na ideju da sam radnik čija osnovna prava treba da štiti neki zakon i kako da odbacim ideju da nisam rob, potrošna roba koja može da se zameni kad god, sa i bez objektivnog razloga. E da, da ne zaboravim onu "veličanstvenu" pa evo, živela vam sns srbija!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija