Ako želite da u nazivu firme imate reč "Srbija" - to će vas poprilično koštati

Prema podacima APR-a 141 privredno društvo u Srbiji u svom imenu ima reč "Srbija", a možda bi ova brojka bila i mnogo veća kada to ne bi koštalo - 657.590 dinara.
Ako želite da u nazivu firme imate reč "Srbija" - to će vas poprilično koštati
Foto: 021.rs
Naime, ako neko želi da firmu nazove imenom svoje domovine ili države u kojoj trenutno posluje, mora da plati taksu Ministarstvu privrede, koja iznosi nešto više od 5.500 evra, kad se preračuna u evre.
 
Sam novac nije garancija, već je potrebno i da Ministarstvo privrede da saglasnost, a to su uglavnom odabrana uspešna preduzeća i kompanije koje svojim poslovanjem doprinose ugledu države.
Oni koji nemaju nikakve šanse da novoosnovanu firmu nazovu po Srbiji su preduzetnici, uglavnom ugostitelji, jer po novim propisima oni na to više nemaju pravo. Ono će ostati u imenu samo onih preduzetničkih radnji i firmi koje su osnovane po starim propisima.
 
Mnogi smatraju da je praksa naplaćivanja takse na reč "Srbija" i te kako loša i da sprečava patriote da firmama daju ime zemlje koju vole. Jedan od njih je i Bratislav Ilić, vlasnik restorana "Srbija" iz Kuršumlije.
"Moj motiv da restoranu dam ime 'Srbija' je čista ljubav. Nema tu ničega nacionalističkog, samo iskreno volim svoju domovinu. Volim ime 'Srbija' i, kada sam 1985. godine otvarao restoran, razmišljao sam kako da ga nazovem. Pre toga je moj otac držao restoran koji se zvao 'Kopaonik'. Ne sviđa mi se to što se sad ime naplaćuje, ne vidim razlog za to. Zašto bi se naziv domovine naplaćivao, zašto to mora da bude toliko skupo", kaže Ilić.
 
On smatra da bi bilo dobro da se što više firmi zove "Srbija".
 
Ime "Srbija" u nazivu firme danas uglavnom imaju javna preduzeća i ogranci i predstavništva stranih kompanija, banaka i različitih umetničkih i sportskih udruženja, kojima iznos takse nije previsok.
  • Aleksej

    10.10.2024 10:19
    Xexe
    A jel moze Srbistan ili Smrdija?
  • Србин пише ћирилицом

    10.10.2024 09:52
    У држави Србији је скупа реч ,,Србија"??? Можда и за постављање заставе треба такса?
    Па ко влада овом државом, окупатор?
  • Realista

    10.10.2024 09:43
    idiokratija
    Umesto da osnivači kompanija dobiju poreske olakšice ako u nazivu firme dodaju "srbija" i time promovišu naziv zemlje, zakonodavni alavi idioti pokušavaju da kapitalizuju ime zemlje koje definitivno nije njihovo jer je srbija još uvek, bar na papiru, vlasništvo svih koji žive u istoj. Da ima normalne i pismene opozicije, pa da neko podnese zaštitu ustavnosti takvog zakona, ali nema ni toga!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija