Pooštravaju se penali za pijane vozače koji izazovu nezgodu ili nesreću: Ovo su predviđene kazne

Ukoliko se usvoje predložene izmene Krivičnog zakonika, oni koji u pijanom stanju izazovu nesreću duže će provesti u zatvoru nego što je to do sada bio slučaj.
Pooštravaju se penali za pijane vozače koji izazovu nezgodu ili nesreću: Ovo su predviđene kazne
Foto: Pixabay (ilustracija)
Krivični zakonik Srbije trebalo bi da u narednom periodu doživi velike promene, a kako je najavljeno, javna rasprava o nacrtu njegovih izmena trajaće do 1. novembra. U tom periodu biće predlagane eventualne dodatne izmene od strane stručne javnosti, a moći će da se iznesu primedbe i obrazlože razlozi za iste. Nakon toga, Ministarstvo pravde izradiće konačni Nacrt koji potom odlazi na javnu raspravu u Skupštinu, a potom na usvajanje.
 
Među važnijim izmenama Krivičnog zakonika biće i strože kazne za saobraćajne nesreće, odnosno za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja. Kako se navodi u Nacrtu izmena Krivičnog zakonika, za izazivanje saobraćajne nesreće zbog povećanog zakonskog minimuma - odnosno maksimuma koji će pretiti učiniocu ovog krivičnog dela više neće moći da se izrekne uslovna osuda, te će svako ko izazove tešku saobraćajnu nesreću morati da robija - bilo u zatvoru, bilo u kući sa nanogvicom i to samo ukoliko postoje uslovi za izricanje ove sankcije.
Kazne koje su predviđene za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja su:
 
- Ako je nastupila teška telesna povreda nekog lica ili imovinska šteta velikih razmera, učinilac će se kazniti zatvorom umesto od jedne do osam godina, kaznom zatvora od dve do 10;
 
- Ako je usled dela nastupila smrt jednog ili više lica, učinilac će se kazniti zatvorom od umesto dosadašnjih dve do 12 godina, kaznom od pet do 15 godina zatvora;
 
- Ako je usled nehata nastupila teška telesna povreda nekog lica ili imovinska šteta velikih razmera, učinilac će se kazniti zatvorom umesto do četiri godine, robijom od šest meseci do pet godina;
 
- Ako je usled nehata nastupila smrt jednog ili više lica, učinilac umesto zatvorom od jedne do osam, biće kažnjen sa dve do 10.
Zamenik glavnog javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Miodrag Marković objašnjava za "Blic" da je do ovakvog predloga izmena Krivičnog zakonika došlo zbog velikog broja saobraćajnih nezgoda sa teškim posledicama, odnosno smrtnim ishodom, pogotovo kada se radi o umišljajnim udesima.
 
"U praksi postoje četiri oblika saobraćajnih nezgoda: to je prolazak vozila na crveno svetlo. Zatim nasilnička vožnja, što je jedna vrsta pravnog standarda koji se utvrđuje u svakom konkretnom slučaju. Na primer, vožnja nekom apsolutno nebezbednom brzinom, od na primer, 150 km/h kroz naseljeno mesto gde je maksimalna dozvoljena brzina 50 km/h. Takođe, preticanje kolone vozila većom brzinom u blizini škole ili autobuskog stajališta gde postoji mogućnost da pešaci stupe na kolovoz", navodi Marković.
 
Kako naglašava, od skora se kao teži oblik izvršenja ovog krivičnog dela tretira i obaranje pešaka na obeleženom pešačkom prelazu.
 
On naglašava i da je u praksi najviše vožnji pod dejstvom alkohola ili pod dejstvom narkotika.
 
"Mislim da nekih 80 odsto teških dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja, upravo potpada u situacije gde je vozač vozio pod dejstvom alkohola u krvi koji prelazi dozvoljenu granicu ili pod dejstvom narkotika", pojašnjava Marković.
 
Prema njegovim rečima, do sada je za osnovni oblik krivičnog dela teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, a koji podrazumeva štetu velikih razmera ili tešku telesnu povredu kod određenog lica, kazna bila od jedne do osam godina zatvora.
 
"Umesto dosadašnje kazne, sada će biti moguća da se izrekne od dve do 10 godina zatvora", kaže ovaj sagovornik Blica i naglašava da u ovom slučaju ne postoji mogućnost da se izrekne bilo kakva druga sankcija osim hapšenja.
 
On pojašnjava da najveću izmenu imamo kod krivičnog dela kod koga je usled umišljajnog postupanja učinioca došlo do smrti.
 
"Ranije je bilo predviđeno od pet do 12 godina zatvora, dok će ubuduće biti predviđeno od pet do 15 godina. Što je, kao što vidimo, veoma ozbiljna sankcija, ali i nužnost zbog velikog broja krivičnih dela ove vrste izvršenih pod dejstvom alkohola. I dan-danas upravljaju motornim vozilima pod dejstvom alkohola", kaže Marković.
Povećanje predviđene kazne predviđeno je i za nehatne oblike teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja.
 
"Tako je, recimo, za stav 3, gde je naneta teška telesna povreda ili šteta velikih razmera kao posledica izvršenja ovog krivičnog dela, do sada bila predviđena kazna do četiri godine zatvora. Ubuduće će biti najmanje šest meseci, najviše pet godina, a ukoliko je usled takvog postupanja došlo do smrti oštećenog, umesto ranije zaprećene kazne od jedne do osam godina, ubuduće će biti od dve do deset godina zatvora", navodi on.
 
Marković naglašava da je postojala potreba da se, pooštravanjem kazni, reaguje na nesavesno postupanje naših vozača.
 
"Važno je da se popravi i poboljša saobraćajna kultura i da se postigne da što manje ljudi upravlja motornim vozilom pod dejstvom alkohola i droga", pojašnjava on.
  • slaven juzni

    10.10.2024 14:55
    Nema nista od anonimne prijave bahatih vozaca? A pise li u predlogu izmene zakona da li ce taj zakon vaziti za sve ili samo za one koji nemaju vezu ni imunitet...
  • Realno

    10.10.2024 14:41
    Realno
    Svaki vozac koji vozi pod dejstvom alkohola, trebalo bi da dobije kaznu da ide kod psihologa godinu dana, jednom nedeljno o svom trosku.
    Kao drugo, trebalo bi ga poslati na NAVAK da bude ucesnik u simulaciji sudara do 15km/h, s tim da ovo drugo treba i svakom vozacu koji predje brzinu za 15km/h od dozvoljene.
  • Slobodan

    10.10.2024 14:40
    Ništa
    Nećete postići ništa ovim merama, blage su. Pijan, bez da je napravio prekršaj( materijalnu stetu ili povredio nekoga) minimum 5 godina zatvora. Povredio nekoga ili neko smrtno stradao. Zatvor dok mrtav ne ustane a invalid bude zdrav kao pre povrede. Nekog ubijes ili osakatiš zbog par čaša rakije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija