I dalje bez prijava za putovanje u Evropsku uniju: Odložen početak primene novog sistema

Građani Srbije, ipak, neće morati da se od 10. novembra prijavljuju za put u Evropsku uniju.
I dalje bez prijava za putovanje u Evropsku uniju: Odložen početak primene novog sistema
Foto: 021.rs
Evropska komisija donela je odluku da odloži uvođenje sistema ulaska i izlaska na spoljnim granicama Evropske unije (EES), koji je trebalo da počne da radi 10. novembra, saopštila je komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson.
 
"Jasno je da to neće biti 10. novembra. Takođe, postoji zabrinutost u vezi sa otpornošću IT sisetma", rekla je Johanson nakon sastanka Saveta EU za pravdu i unutrašnje poslove.
Ona je istakla da tri zemlje nisu spremne da primene sistem do 10. novembra, kada je trebalo da sistem stupi na snagu.
 
Prema pisanju medija, reč je o Nemačkoj, Francuskoj i Holandiji.
 
EES predviđa da se, pre svakog polaska na put u EU, prijavite preko online formulara ili mobilne aplikacije. U okviru prijave biće potrebno da unesete vaše osnovne podatke, vreme ulaska i izlaska iz EU i eventualne podatke o zabrani putovanja, učešću u ratovima i slično. 
Prijava je obavezna pre svakog putovanja i potpuno je besplatna, a potvrda putovanja stiže odmah.
 
Kada krenete na put, na granici će službenici uzeti vaše biometrijske podatake (otisak 4 prsta desne ruke i sken zenice oka), koji ostaju u sistemu za dalje korišćenje, pa će prilikom narednog prelaska granice biometrijski podaci biti samo provereni. EES je prvi deo sistema kontrole granica, a njegov drugi deo se zove ETIAS – sistem izdavanja dozvola za ulazak u EU.
 
I dok prijavu na EES morate da obavljate pre svakog ulaska u EU, ETIAS je dozvola za put koja važi tri godine ili do isteka pasoša, bez obzira na broj putovanja. Cena joj je sedam evra. Procedura će u većini slučajeva trajati svega nekoliko minuta, ali u pojedinim slučajevima može da traje i do 30 dana.
 
Uspostavljanjem EES/ETIAS sistema EU želi da uspostavi kontrolu migracija i konačno dobije tačne podatke ko ulazi na teritoriju Unije i koliko dugo ostaje u njoj.
 
Nadležni ipak upozoravaju putnike da se na granicama mogu stvoriti gužve u prvim mesecima primene ovog sistema, ali tvrde da će kompletan sistem dovesti do ubrzavanja procedura, a samim tim i do znatno kraćeg čekanja na prelazak granice, kada bude u potpunosti uspostavljen.
  • Plaćač poreza

    10.10.2024 21:50
    @Zipa loma
    Oni već idu "okolo" kako ti kažeš. A idu "okolo" da bi zaobišli Srbiju i Makedoniju koje su mimo sveta i da bi zaobišli granicu, pasošku kontrolu i najskuplju putarinu u Srbiji. EU je napravila autoput Via Carpatia koji zaobilazi Srbiju i ide preko Rumunije i Bugarske spaja Baltičko more i Litvaniju sa Solunom u Grčkoj
  • Particulare matter

    10.10.2024 21:42
    @Ce
    Pasoš nosiš zato što Vučić sprečava Srbiju da postane deo civilizacije. Rumun na primer putuje po čitavoj EU bez pasoša i putuje u USA bez vize jer njihovi političari rade u interesu svog naroda i deo su civilizacije. A rus ne može da putuje ni u jednu zemlju EU niti USA bez odobrene vize Jednostavno je.
  • Zamenik zamenika

    10.10.2024 21:34
    Pada li nekome u ovoj državi na pamet da Srbija treba da bude članica EU ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Erdogan doputovao u Srbiju

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan doputovao je u Srbiju, u posetu tokom koje će razgovarati sa najvišim državnim zvaničnicima i učestvovati na poslovnom forumu dve zemlje.