Jovanović o Erdoganovoj poseti: Turska je zemlja velikog ekonomskog potencijala za Srbiju

Saradnja Srbije i Turske važna je za obe zemlje.
Jovanović o Erdoganovoj poseti: Turska je zemlja velikog ekonomskog potencijala za Srbiju
Foto: Beta (AP/ Vlasov Sulaj)
Srbija je Turskoj važna zbog ulaska u Evropu, a Turska je zemlja od uticaja i veoma je važno da imamo dobre odnose sa tom državom, rekao je za RTS nekadašnji ambasador u Turskoj i šef diplomatije Vladislav Jovanović.
 
Kako dodaje, Turska je i ekonomska zemlja u ekspanziji, do sada je kod nas bila prisutna uglavnom u tekstilnoj industriji, ali vrlo brzo biće u situaciji da dodatno ulaže.
Nekadašnji ambasador u Turskoj kaže da je ta zemlja svoj uticaj već proširila u Africi, i na Bliskom istoku, a pokušava da uđe i u BRIKS iako je članica NATO-a.
 
"Turska pored stolice na Zapadu želi i stolicu na Istoku, i to je deo njene tradicije", rekao je Jovanović.
Turska je trenutno u ekonomskim problemima, pre svega zbog razornog zemljotresa, ali će to vrlo brzo savladati, smatra on.
 
"Turska se može otvoriti i za ambicioznija ulaganja u našu zemlju, a i mi želimo da se pojavima kao investiciona zemlja i u regionu ali i u Africi", kaže Jovanović.
 
Naglašava da Turska ima uticaj na Balkanu i na Bliskom istoku, ali i u Rusiji i da je vrlo važno da imamo dobre kontakte sa takvom zemljom.
 
Uloga Turske u bezbednosnoj komponenti
 
Kada je reč o vojnoj saradnji, iako mi Turskoj zameramo što je priznala Kosovo i počela da isporučuje oružje tzv. oružanim snagama to ne treba da bude ograničavajući faktor za saradnju, jer bi razvijanjem saradnje i na tom planu devalvirali te poteze prema Prištini.
 
"Na čelu Kfora trenutno je turski general, a ne treba zaboraviti da je Kfor ispostava NATO-a na Balkanu", podsetio je Vladislav Jovanović.
 
I pored istorijskih veza Turske sa Albancima bivši šef diplomatije smatra da će i Turska kao i SAD shvatiti da joj je značajnija saradnja sa Srbijom.
 
"Blagoslov Srbije nikada neće stići kada je reč o nezavisnosti Kosova, i SAD će to vremenom početi da shvata. Bolje je zadržati veće nego institirati na manjem", istakao je Jovanović.
 
Podseća i na pitanje Kurda za koje kaže da Srbija ništa nije učinila da Turskoj oteža na tom pitanju.
 
"Turska ima mnogo veću teritoriju koja ima separatističke ambicije nego što je to Kosovo, i verujem da će se oni vremenom distancirati od Kosova", rekao je za RTS Vladislav Jovanović.
Predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji.
 
Posle svečane ceremonije dočeka ispred Palate Srbija uslediće sastanak sa domaćinom predsednikom Aleksandrom Vučićem, a potom i četvrta sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske i potpisivanje sporazuma o saradnji.
  • Pićuka

    11.10.2024 17:43
    Naša industrija ne investira ni u Srbiji a ne po svetu. Mi smo dobili investicioni rejting samo zbog subvencija za strane "investitore". Ako nemate informacija, informacija je da nema nikakvih analiza efekta tih subvencija. Otvorena su radna mesta na grbači svakog građanina ove zemlje. Da li ste toga svesni? Itd, itd ......
  • oo

    11.10.2024 15:28
    Turska vlast koja veliča Izetbegovića i Nasera Orića ... a da ne pominjemo 5 vekova okupacije... i genocid Otomana nad Srbima, Jermenima.

    Treba da zaćute kad se radi o genocidu i ratovima 90ih.
  • Kradikal

    11.10.2024 12:42
    Erdogan dosao da poseti murata

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija