Šta su sve potpisale Srbija i Turska: "Poseta Erdogana doprinosi stabilnosti na Zapadnom Balkanu"

Predstavnici vlada Srbije i Turske potpisali su danas 11 memoranduma i protokola, među kojima su sporazumi o saradnji u oblasti vanrednih situacija, energetike, kulture i medija.
Šta su sve potpisale Srbija i Turska: "Poseta Erdogana doprinosi stabilnosti na Zapadnom Balkanu"
Foto: Beta (Darko Vojinović)
Potpisan je Memorandum o razumevanju u oblasti upravaljanja katastrofama i vanrednim situacijama, kao i Memorandum o razumevanju u oblasti rada, zapošljavanja i socijalne sigurnosti.
 
Potpisani su i Memorandum o razumevanju Ministarstva privrede Srbije i Ministarstva industrije Turske, kao i Memorandum o razumevanju u oblasti energetske tranzicije.
Izmenjen je i deo sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije sa Turskom.
 
Potpisani su memorandumi o razumevanju u oblasti sporta, omladine, medija i informisanja, kao i protokoli o saradnji Beograda i Gaziantepa i o saradnji državnih arhiva Srbije i Turske, te memorandum o razumevanju između Istorijskog instituta Beograd i Ataturkovog vrhovnog saveta za kulturu, jezik i istoriju Turskog istorijskog društva Turske.
 
Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su predsednici Srbije i Turske, Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan.
Vučić: Poseta Erdogana doprinosi stabilnosti na Zapadnom Balkanu
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da poseta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Beogradu doprinosi stabilnosti u regionu Zapadni Balkan.
 
"Ekonomija je još jedan od ključnih aspekata ove posete. Turska je jedan od najvažnijih investitora u Srbiji, a razgovara se o novim projektima i ulaganjima, infrastrukturnim projektima, energetici i trgovinskoj razmeni", kaže Vučić.
 
On je na Instagramu napisao da je region, koji je neretko kroz istoriju bivao opterećen sukobima i napetostima, "željan mira i istinskog prosperiteta". 
 
"Turska i Srbija imaju dugu istoriju saradnje, a upravo ovakvi susreti pružaju priliku za produbljivanje tih veza, posebno u oblasti bezbednosti i ekonomije", naveo je on.
 
Erdogan će tokom popodneva sa Vučićem prisustvovati i Biznis forumu Srbija-Turska u hotelu Hajat.
 
Predsednik Turske u Beograd je doputovao posle kratke posete Tirani, gde je prisustvovao svečanom otvaranju velike džamije koju je finansirala Turska.
 
Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da je tokom posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Beogradu razgovarano o daljem jačanju ekonomskih veza, povećanju investicija i unapređenju trgovinskih odnosa.
 
"Ova poseta predstavlja nastavak snažne saradnje između Srbije i Turske, kako u oblasti ekonomije, tako i na mnogim drugim poljima", napisao je Mali na Instagramu i dodao da ona predstavlja važan korak u unapređenju bilateralnih odnosa.
  • Miko

    11.10.2024 15:55
    Uvodi se obaveza nošenja turbana,oskar nam sredio preko veze !
  • Bačko Novo Selo

    11.10.2024 15:44
    Fener
    Pogotovo stabilnosti u Sandžaku...
  • /

    11.10.2024 15:40
    /
    placi vojvodino.

    opet ce odavde nesto prodati

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija