Najavljena stroža pravila za igre na sreću: Šta ona tačno predviđaju?

Onemogućavanje maloletnicima da učestvuju u onlajn igrama na sreću i onemogućavanje ulaska u objekte u kojima se priređuju igre na sreću, neke su od novina izmena Zakona o igrama na sreću.
Najavljena stroža pravila za igre na sreću: Šta ona tačno predviđaju?
Foto: Pixabay
Predviđena je stroža kaznena politika jer ako se otkrije prisustvo maloletne osobe u objektu za igre na sreću, predloženo je privremeno, odnosno trajno oduzimanje prava na priređivanje igara na sreću u tom objektu.
 
Stroža kaznena politika je predviđena ne samo za objekte u kojima se priređuju igre na sreću, već i za onlajn igre na sreću.
Ministar finansija Siniša Mali kaže da su izmene Zakona o igrama na sreću u finalnoj fazi i da se analiziraju primedbe pristigle tokom javne rasprave koja je završena 30. septembra. Očekuje da će se izmene do kraja godine naći pred poslanicima u Skupštini Srbije.
 
"Nadam se da će kod poslanika naići na razumevanje to da nam je potrebna veća zaštita dece, jer je upravo to jedan od najjačih motiva za izmenu ovog zakona. Izmene je Ministarstvo finansija iniciralo jer smatramo da će one doprineti većoj zaštiti dece od uticaja igara na sreću, kladionica i sličnih prostora gde deci nije mesto", rekao je Mali za Tanjug.
Dodao je da to ne znači da dosadašnja zakonska rešenja nisu bila dobra, već da se samo žele naglasiti efekti njegove primene dodatnim, oštrijim destimulativnim sankcijama da bi to u praksi dalo željene rezultate.
 
Mali je istakao da nije cilj zatvaranje te industrije jer i u njoj radi veliki broj ljudi. 
 
Destimulisanje kockanja
 
Izmenama je predložena zabrana služenja hrane i alkoholnih pića sa više od pet odsto alkohola u kladionicama i automat klubovima, kao i oporezivanje svih vrsta bonusa i besplatnih podsticaja.
 
Predloženo je i da se destimuliše rast ove industrije značajnim povećanjem fiksnih naknada za odobrenja, povećanjem minimalnih naknada za priređivanje, povećanjem stopa za obračun naknada za priređivanje i tako dalje.
 
Izmene i dopune važećeg Zakona o igrama na sreću predlažu se kako bi se unapredio sistem kontrole priređivanja igara na sreću u cilju sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma. 
Za razliku od dosadašnjeg zakonskog rešenja koje nema ograničenje za gotovinske uplate i isplate za onlajn kockanje, uvodi se značajno ograničenje i to po jednom igraču mesečno u svim kladionicama priređivača koji ima odobrenje i za priređivanje igara na sreću u kladionicama i za onlajn priređivanje.
 
U cilju prevencije bolesti zavisnosti i smanjenja posledica od prekomernog kockanja, kao i kontrole igrača nad sopstvenim aktivnostima, uvodi se mogućnost samoisključenja i samoograničenja igrača, što daje mogućnost igraču da sam sebi zabrani učestvovanje u igrama na sreću ili da sam sebi odredi maksimalan iznos koji želi da potroši u igrama na sreću.
  • Niko ne brine

    13.10.2024 16:33
    Proklete kladionice
    Da neko brine o deci, mladima a i odraslim ljudima zabranio bi sve kockarnice i kladionice koje jedine opstaju po većim i manjim mestima u ovoj zemlji. Propala deca, propale cele porodice zbog kocke i kladionica. Tužna je to zabava a prihod proklet. Siromašna je zemlja koja od kladionica podiže BDP.
  • Bojan

    13.10.2024 11:03
    Cari Zivota u globalizmu
    Las Vegas ce uskoro biti kulturna institucija za Beograd.
  • Veka NS

    13.10.2024 10:36
    Kockanje
    Osim Državne lutrije i kazina u hotelima sa 5 zvezdica, zabraniti rad kockarnica. Ovakve kakve su su samo zlo (pranje para, bolest zavisnosti).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kokanović: Iduće subote jednočasovne blokade

Predstavnik udruženja "Ne damo Jadar" Zlatko Kokanović kaže da je potvrđen dolazak predstavnika svih opozicionih stranaka u sredu na protest u Loznici, a biće i članova i simpatizera tih stranaka.