Istraživanje pokazalo da građani ne veruju opoziciji: To ni opoziciju ne čudi

Najveće nepoverenje građana je u partije političke opozicije, pokazalo je istraživanje Demostata.
Istraživanje pokazalo da građani ne veruju opoziciji: To ni opoziciju ne čudi
Foto: Beta (Miloš Miškov)
Demostat je, objavljujući najnovija istraživanja koja se u načelu bave gorućom temom u Srbiji, koliki procenat građanki i građana podržava iskopavanje litijuma, istakao da je najveće nepoverenje u partije političke opozicije.
 
"Čak 69 odsto građana je nezadovoljno. Isti postotak je i u slučaju nevladinih organizacija, a nešto manji u sindikate. Ove tri oblasti političkog rada ili nerada zauzimaju vrh liste nezadovoljstva. Najmanje nepoverenja je u policiju 28 odsto, u vladu 40 odsto, u predsednika 36 odsto, u političke partije na vlasti 43 odsto", naveli su istraživači ovog centra.
Prema rečima narodnog poslanika i lidera Pokreta obnove Kraljevine Srbije Vojislava Mihailovića, građani generalno nemaju poverenja u političare ni vlasti ni opozicije i to nije dobro za višestranačje i razvoj demokratije, ali, ističe, to je realnost.
 
"Građani nemaju poverenja, ali ipak više od polovine izađe na glasanje. Koalicija NADA, odnosno POKS i Novi DSS imaju stabilnu podršku glasača koji se kreće oko pet odsto zahvaljujući našoj doslednoj politici koju vodimo", zaključuje on.
Narodni poslanik i lider Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović kaže za Danas da je "teško očekivati drugačije ishode kada polovina građana Srbije zahvaljujući medijskom mraku i trovanju ili ne zna da uopšte postoji opozicija ili misli da su to sve izaslanici nečastivog lično".
 
"To je jedina karta na koju je SNS igrao u toku ove rasprave jer istina i argumenti nisu na njihovoj strani. Da bi došlo do promene odnosa građana prema opoziciji, neophodno je da prođe nekoliko faza. Mi smo trenutno pri kraju prve - osvešćivanje i odbacivanje decenijske obmane sa kojom su bili suočeni i spoznaja da Srbija nije onakva kakvu im vlast predstavlja punih 10 godina. Mnogima je to jasno odavno, ali velikom broju dosadašnjih glasača vlasti se to sada dešava i oni će polako početi da traže alternativu i tada će se menjati i njihov odnos prema opoziciji", zaključuje Grbović.
 
I narodni poslanik i predsednik stranke Novo lice Srbije Miloš Parandilović kaže za Danas da se Vučićev režim potrudio da ubije poverenje u politički život, i da to traje više od decenije.
 
"Opozicija je u Srbiji sistemski klevetana. Opozicija nema priliku bilo gde da se predstavi i govori o političkom programu. Osim skupštinskih zasedanja koja su namerno pomerena na RTS 2, za opoziciju su mediji sa nacionalnom frekvencijom zabranjeni, i veliko je čudo da građani Srbije znaju da opozicija uopšte postoji. Ono što meni upada u oko jeste da trećina birača SNS-a nije za iskopavanje litijuma i da preko 60 odsto građana ne podržava iskopavanje i preoravanje Srbije od strane Rio Tinta. Pored ozbiljnih resursa i propagande režim ipak nije uspeo da lobotomira većinu Srba. Kopati u Srbiji neće i to je najbitnija činjenica koju vidim u ovom istraživanju", zaključuje Parandilović.
  • Maja

    13.10.2024 14:56
    Opozicija
    Ako te neko satanizuje dvanaest godina,narod non stop gleda pink i hepi ništa drugo nije ni očekivano
  • Marko

    13.10.2024 13:37
    O verovanju i uverenjima
    To kakva uverenja ima ovaj narod vidimo svaki put kad se proda za 2000 rsd. Opozicija ne može to da im ponudi pa je tu problem... Ovaj narod ni ne zna u šta konkretno bi hteo da veruje. Zato je i opozicija takva. Sve u skladu s narodom, i vlast i opozicija.
  • /

    13.10.2024 11:41
    /
    djilasa smo vec isprobali.
    opoziciju koja pravi peformanse treba poslati na psihijatriju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kokanović: Iduće subote jednočasovne blokade

Predstavnik udruženja "Ne damo Jadar" Zlatko Kokanović kaže da je potvrđen dolazak predstavnika svih opozicionih stranaka u sredu na protest u Loznici, a biće i članova i simpatizera tih stranaka.