Oko 530 biblioteka bi moglo da bude zatvoreno: Uvodi se tarifa za svaku pozajmljenu knjigu

Bibliotekarsko društvo Srbije apelovalo je na Vladu Srbije i resorno ministarstvo da stave van snage odluku o plaćanju tarife za pozajmljene knjige.
Oko 530 biblioteka bi moglo da bude zatvoreno: Uvodi se tarifa za svaku pozajmljenu knjigu
Foto: 021.rs
Predviđeno je da od 1. januara 2025. godine na svaku pozajmljenu knjigu ili publikaciju javne biblioteke plaćaju 15 dinara za autorska prava.
 
Bibliotekarsko društvo Srbije uputilo je dopis predsedniku Vlade Srbije Milošu Vučeviću u kome navode da bi plaćanje tarife ugrozilo opstanak javnih biblioteka i apeluju na državu da pronađe neki drugi model. Navode da su Hrvatska i Slovenija to rešile izdvajanjem novca iz državne kase.
Ističu da nemaju ništa protiv toga da se plaćaju autorska prava, ali da je ovakav način finansiranja neodrživ.
 
Predsednica Bibliotekarskog društva Srbije Jelena Glišović kaže da bibliotekari nisu konsultovani kada su donete "Tarife naknade za davanje na poslugu originala i umnoženih primeraka autorskih dela izdatih u štampanoj formi". 
Navodi da je u prvobitnom tekstu stajalo da tu naknadu plaćaju osnivači javnih biblioteka, a da je početkom avgusta ove godine ta odredba izmenjena da tarife plaćaju javne biblioteke, odnosno osnivači.
 
"To znači da će naknade morati da plaćaju biblioteke. Javne biblioteke to ne mogu da plaćaju, jer nemaju sopstveni novac. Te naknade su oko 50 odsto godišnjeg budžeta koje velike biblioteke dobijaju za nabavku knjiga. U velikom broju biblioteka to je iznos koji je veći od budžeta. Osim toga imamo i male biblioteke koje uopšte nemaju budžet za nabavku knjiga, već dobijaju ono što dobiju od ministarstva", kaže Glišović za Euronews Srbija.
 
Ukoliko primena počne od 1. januara 2025. godine, smatra da će veliki broj biblioteka biti ugrožen jer neće moći da isplate iznose za tarife i već nakon prvog kvartala doćiće do utuživanja. Dodaje i da je nemoguće i da biblioteke naplaćuju tarife od korisnika za svaku iznajmljenu knjigu.
 
"Čak ni to nije mogući mehanizam, zato što ima biblioteka koje ne naplaćuju članarinu. One koje naplaćuju članarinu, to nije novac kojim biblioteka raspolaže. Biblioteke nemaju sopstveni novac", rekla je Glišović.
 
Tarife neće plaćati nacionalne biblioteke, visokoškolske i školske biblioteke i univerzitetske biblioteke. Ugrožene su javne biblioteke, njih oko 530 u Srbiji.
 
Glišović navodi da bi to moglo da dovede do zatvaranja biblioteka, koje su često u malim sredinama jedino mesto za kulturna dešavanja.
 
Tarife za autorska prava praksa su i u zemljama okruženja. Bibliotekari kažu da bi Srbija mogla da se ugleda na Hrvatsku i Sloveniju koje su to rešile tako što takse plaća država, odnosno resorno Ministarstvo kulture.
 
Uvođenje tarifa za pozajmicu knjiga predviđeno je Zakonom o autorskim pravima. Tim zakonom je regulisano da se novac od plaćanja tarifa uplaćuje Organizaciji za ostvarivanje reprografskih prava (OORP). 
 
Konstantinović: Novac namenjen autorima
 
Miloš Konstantinović iz OORP kaže da podržavaju apel javnih biblioteka i slažu se da novac za tarife treba da izdavajaju lokalne samouprave, kao osnivači biblioteka ili da to ide direktno iz državnog budžeta.
Uradili su i proračun da bi tarife za iznajmljene knjige na godišnjem nivou za celu Srbiju iznosile 190.000 evra. 
 
"Taj novac je namenjen autorima (piscima), ne ide izdavačima. Mi smo ljudi knjige, nama je biblioteka važna zato što je to naša kuća. Stalo nam je da naplata tarifa bude što jednostavnija. Slovenačko rešenje je da to ide iz budžeta", rekao je Konstantinović za Euronews Srbija.
 
Dodaje da su to simbolične sume za budžete gradova kao što su Beograd i Novi Sad. Utvrđeno je i ko će dobijati novac od naknada - pisci i prevodioci. Kako će se novac deliti ostaje udruženjima da se dogovore. Takođe, zna se i da pravo na naknadu od iznajmljenog dela nemaju članovi porodice preminulih pisaca.
 
Konstantinović kaže da je ideja da se afirmišu mladi pisci, posebno oni koji se bave poezijom. Naglaša da su naknade u zemljama EU višestruko veće. Kao primer navodi Sloveniju gde se za svaku iznajmljenu knjigu ili publikaciju izdvaja 0,9 evra, što je oko 100 dinara.
  • Lokalac=mohikanac

    14.10.2024 14:28
    VekaNS, po selima su postojale biblioteke. I onda se desilo bacanje jogurta.
  • Hm...

    14.10.2024 13:47
    Podatak sa Wikipedie:
    Kongresna biblioteka u Vašingtonu jedna je od najvećih biblioteka na svetu: njena zbirka uključuje preko 29 miliona katalogizovanih knjiga i drugih štampanih materijala na preko 470 jezika; više od 58 miliona rukopisa; najveću zbirku retkih knjiga u Severnoj Americi (uključujući i primerak Gutenbergove Biblije), preko 1 milion izdanja Vlade SAD, milion izdanja svetskih novina tri stotine godina unazad, 33.000 uvezanih tomova novina, 500.000 rolni mikrofilma, preko 6.000 stripova; najveću svetsku kolekciju pravnih materijala, filmova, 4,8 miliona mapa, notnih zapisa i 2,7 miliona zvučnih zapisa.

    E Bože, Bože! A kod nas kao u Radovanu III: "A,B,V,G,D,Đ,E...e kad je stigao do slova E, rekao je E do...i bacio bukvar"
  • bananarama

    14.10.2024 13:35
    Ogromna većina biblioteka se nalazi na veoma atraktivnim lokacijama koje pogodne za otvaranje drugih, ekonomsko isplativih delatnosti.
    Mislite o tome kada biblioteka bankrotira i bude zbog toga zatvorena.
    Šta će neko otvorti na njenom mestu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija