Šolc: Prošlost otežava odnos Srbije i Kosova, zbog nacionalističke retorike podele u drugim zemljama

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je u Berlinu da je krajnje vreme da reči da je Zapadni Balkan deo evropske porodice budu propraćene konkretnim delima.
Šolc: Prošlost otežava odnos Srbije i Kosova, zbog nacionalističke retorike podele u drugim zemljama
Foto: Beta (Michael Kappeler/dpa/AP)
On je, nakon samita Berlinski proces, rekao da je proces i pokrenut kako bi se to dogodilo, a kako bi se, pre svega, prevladale podele u regionu, uspostavile nove i tešnje veze među državama u regionu. Prema njegovim rečima i na današnjem jubilarnom sastanku istaknuta su načela solidarnosti, jednakosti i saradnje i postignut je važan napredak koji konkretno olakšava živote građana u regionu.
 
"Primer za to je potpisani Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište, u kome se šest zemalja dogovara o još tešnjoj privrednoj saradnji koja uključuje 17 miliona stanovnika. Drugi primer je sporazum o mobilnosti za studentsku razmenu koji predviđa da studenti pohađaju fakultete i Univerzitete u celom regionu. Ovo je način na koji se jedna generacija zbližava. Ona živi, ​​uči i uči zajedno. Danas je takođe dogovorena zajednička deklaracija o tešnjoj saradnji u borbi protiv neregularnih migracija i organiziranog kriminala", rekao je Šolc.
Kako je dodao dogovoren je i akcioni plan za borbu protiv plastičnog otpada, brže sprovođenje zelene agende za Zapadni Balkan do 2030, što Nemačka podržava i u tom smislu planiranih 1,5 milijardi evra biće isplaćeno do kraja godine. Svi ovi primeri pokazuju kako Berlinski proces pomaže u prevladavanju granica, među državama i u glavama ljudi.
 
"Jasno je da sukobi iz prošlosti još uvek otežavaju dijalog između Beograda i Prištine. To je važno za građane i za budućnost. I takođe vidimo nacionalističku retoriku koja izaziva podele u drugim zemljama. To je opasnost za zajednički rast i zajednički život u miru i prosperitetu", rekao je Šolc
 
Dodao je da je jasno da će zemlje Zapadnog Balkana samo zajedno moći da uđu u Evropsku uniju što regionalnu inicijativu za dobrosusedske odnose, čini još važnijom.
 
"Nadam se da neće proći još 10 godina dok svih šest država konačno ne postanu članice EU", rekao je on.
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da su razna previranja i sukobi podigli svest u samoj EU da veća unija jača uniju i da Unija ima odgovornost da približi članice koje žele da postanu deo EU.
 
"Zato smo iste mere solidarnosti koje smo preduzeli unutar naše unije proširili na Zapadni Balkan", rekla je ona i navela primere saradnje u oblasti energetike i civilne zaštite aludirajući na borbu sa požarima.
 
Istakla je da je proširenje EU na vrhu njene agende, kao i da je prvi preduslov za približavanje usklađenost s osnovnim evropskim vrednostima, a da je drugi preduslov regionalna ekonomska integracija.
 
Predsednica Evropske komisije izjavila je da bi države Zapadnog Balkana prvi novac iz Plana rasta trebalo da dobiju do kraja godine.
 
"Pet od šest reformskih agendi biće usvojeno ove nedelje i to znači da isplata šest milijardi evra Plana rasta može da počne pre kraja godine", rekla je ona.
 
EU odobrava reformske agende kako bi države u regionu dobile pravo za prijem finansijskih sredstava iz Plana rasta. Bosna i Hercegovina (BiH) nije dobila zeleno svetlo jer nije Briselu podnela potpunu reformsku agendu.
 
"Plan rasta je najvažniji i poručujemo njime da ne možete blokirati druge. Možete samo da blokirate sami sebe. Ako želite napredak, sarađujte sa drugima. To je proces zasnovan na zaslugama. Što se više zemlje kandidati približavaju cilju, to je bolje po njih, a to će uraditi isključivo u skladu sa sopstvenim zaslugama", naglasila je ona.
  • Vojislav

    14.10.2024 19:21
    Ovo je stvarno smesno. Umesto da se Jugoslavija transformisala, i formirala sta god da su hteli da naprave, bez ratova, nama sada Nemac govori o pontecijalu Zapadnog Balkana (iliti SFRJ...). Uzas sta smo sebi dozvolili da uradimo.....
  • Otpornik

    14.10.2024 19:15
    A ono?
    Gospodine Solc, zaboravili ste "Zutu kucu", "Kosare", NATO agresiju...
  • Petar PP

    14.10.2024 18:45
    Čuj ovog Nemca, "sukobi iz prošlosti"?!
    Oteta teritorija će biti vraćena, prvo Srbija mora da se oslobodi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija