Reprezentativni sindikati prosvete ne podržavaju "beli štrajk", sutra o daljim koracima

Četiri reprezentativna sindikata u prosveti odbila su da učestvuju u "belom štrajku" na koji se odlučio Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS).
Reprezentativni sindikati prosvete ne podržavaju "beli štrajk", sutra o daljim koracima
Foto: Pixabay
Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić ocenila je da je takav vid štrajka, u kome se svim učenicima daju samo petice, sramota za struku.
 
NSPRS, koji nije među reprezentativnim sindikatima, naveo je da je započeo "beli štrajk", jer do danas nisu usvojene zakonske izmene koje bi obezbedile veći stepen bezbednosti nastavnika i učenika.
 
Ilić je rekla da je "sramota za struku da se sprovodi takav vid opstrukcije u radu sa decom i roditeljima i da svako ko je održao čas ne bi na taj način postupao".
 
"Mene samo interesuju primeri (ne)rada kolega koji ovih dana sprovode takav vid štrajka. To bi valjda izgledalo kao kada bi vam lekar rekao da je u belom štrajku pa svima piše iste dijagnoze i terapiju", navela je ona.
Prema rečima direktora Zemunske gimnazije Miloša Bjelanovića, ne postoje zvanične informacije o ovom štrajku.
 
Predsednik NSPRS Dušan Kokot rekao je da "belim štrajkom" hoće da ukažu da nije bilo nikakvog pomaka što se tiče bezbednosti nastavnika i učenika. On je naveo da su njihovi zahtevi predati nadležnom ministarstvu i vladi još pre tri godine posle slučaja u Trsteniku kada je nastavnici izmaknuta stolica.
 
Iz tog sindikata navode da dobre ocene nisu uzrok, ali smatraju da su najčešći povod za napade na nastavnike i da će ako se zakon ne izmeni do kraja polugodišta to biti osnov da svima zaključuju petice.
Predstavnici četiri reprezenativna prosvetna sindikata će u utorak analizirati rezultate izjašnjavanja članstva o nastavku aktivnosti za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u obrazovnom sistemu, rečeno je u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).
 
Članica predsedništva USPRS Snežana Romandić Petrović je kazala da će se na tom sastanku "ukrstiti svi podaci" iz izjašnjavanja članstva, te da će, kako je dodala, ako ne sutra, onda do kraja sedmice, sasvim sigurno biti poznato šta će se dalje raditi.
 
Sindikati su ranije zatražili od članstva da se izjasni za jednu od opcija, među kojima su i višednevna obustava rada i štrajk u zakonskim okvirima sa skraćenim časovima od po 30 minuta.
 
Među ponuđenim opcijama članstvu je i mogućnost zakonskog štrajka u školskim upravama sa periodičnim obustavama rada, ali je ponuđena i mogućnost da se prihvati ponuda Vlade da nastavnicima od 1. januara zarade budu povećane za 12 odsto, a ostalim za osam procenata.
 
Reprezentativni sindikati prosvetnih radnika su u septembru i oktobru organizovali proteste i štrajk, jer su nezadovoljni ponudom aktuelne Vlade. Oni su tražili da bude poštovan dogovor sa vladom prethodne premijerke Ane Brnabić, po kome bi se njihove zarade izjednačile sa republičkim prosekom plata.
 
Vlada premijera Miloša Vučevića je više puta saopštila da ima razumevanja za prosvetne radnike, ali ne i novca da ispuni njihov prethodni dogovor sa bivšom premijerkom Brnabić.
  • Novosadista

    14.10.2024 20:14
    E moji prosvetari, dok se sami medjusobno ne dogovorite nema nista od strajka!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija