Srpski akademik sa Stenfordove liste o tome kako Srbija tretira uspešne naučnike: "Nikako"

Na ovogodišnjoj rang listi dva odsto najuticajnijih naučnika na svetu Univerziteta Stenford našlo se više od 80 naučnika iz Srbije.
Srpski akademik sa Stenfordove liste o tome kako Srbija tretira uspešne naučnike: "Nikako"
Foto: Pixabay
Jedan od njih je i akademik Dušan Teodorović, koji je ocenio da je to rezultat talenta, vrednoće, entuzijazma i poštenog rada pojedinaca, a ne bilo kakve osmišljene državne politike.
 
"Kao što u sportu neko bljesne, pa imamo neke lepe rezultate, ali to nije napravila država, nego je to pojedinačni napor. Ti ljudi koji se ozbiljno bave naukom i imaju svetske rezultate, oni to rade i pod Hitlerom i pod Staljinom i pod svakim režimom. To su takvi ljudi", ocenio je u Teodorović u izjavi za FoNet.
Penzionisani profesor Univerziteta u Beogradu napominje kako bi Srbija imala još više predstavnika na prestižnoj Stenfordovoj listi, da najbolji studenti niu otišli u inostranstvo.
 
"Oni sada doprinose nekim drugim sredinama i univerzitetima. Čak i da se vrate - njih niko ne bi primio. Ovde je situacija da niko nikome ne treba. Mislim da bi oni samo bili balast za ovaj režim i vlast", rekao je Teodorović.
Na pitanje kako se država ponaša prema tako vrednim naučnicima, Teodorović kratko odgovara - nikako.
 
"U svetu Stenfordova lista ima uticaja na promociju pojedinca, na njegovo unapeređenje, dobijanje novca za istraživačke projekte. U svetu je uvažena, a ovde je samo čast pojedincu koji se našao na taj listi. To se naše države ne tiče posebno", ocenio je Teodorović.
 
Univerzitet u Beeogradu saopštio je da su najbolje plasirani naučnici sa ove liste koji trenutno rade na Univerzitetu u Beogradu profesor Dragan Pamučar sa Fakulteta organizacionih nauka, doktor Miroslav Dramićanin sa Instituta za nuklearne nauke Vinča i profesorka Gordana Ćirić Marjanović sa Fakulteta za fizičku hemiju.
 
Stenfordova lista najboljih dva odsto naučnika je rangiranje koje identifikuje naučnike koji su najbolje citirani u svojim oblastima. Zasnovana je na analizi uticaja citata u više naučnih oblasti i podoblasti koristeći podatke iz Scopus neutralne baze sažetaka i citata, koju vode nezavisni stručnjaci i priznati lideri u svojim oblastima.
  • Yip Man

    15.10.2024 12:06
    w/c nesekiraj se ti puno o temi koju ne razumes. Bilo kakvo naucno i akademsko zvanje je za tebe nedostizno. Zato botujes po internetu.
  • Tradicionalno

    15.10.2024 10:41
    je da je kod srba veci strah od pametnog čoveka nego od rata. Sva najveca srpska istorijska imena su živela, radila i stvarala van srbije. Kako tada, tako i sada.
  • ex chapman

    15.10.2024 10:32
    upravo tako akademice
    u Srbiji nema razlike izmedju onog ko je posteno stekao diplomu i onog ko ju je kupio. bukvalno kupio. ne BK kupio, u smislu da je ipak morao nesto da uci. nego kupio kao sto se kupuje dzak krompira na pijaci, bez da je i video ustanovu koja mu je diplomu izdala
    sve do doktorata

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija