Rio Tinto naveo kolika bi bila plata visokokvalifikovanih radnika: Koliku bi tek onda imali rudari?

Plata od 1.100 evra, koju najavljuje Rio Tinto za radnike, ako otvori rudnik litijuma kod Loznice, već sada zaostaje za zaradom koja bi zadovoljila osnovne socijalne i egzistencijalne potrebe.
Rio Tinto naveo kolika bi bila plata visokokvalifikovanih radnika: Koliku bi tek onda imali rudari?
Foto: Screenshot (YouTube/Insajder Video)
To je saopštila organizacija Centar za politike emancipacije (CPE).
 
"Rio Tinto trijumfalno najavljuje platu od 1.100 evra za radnike, ako otvori rudnik, a ona već danas zaostaje za platom koja radnicama i radnicima i njihovim porodicama treba da obezbedi zadovoljenje osnovnih socijalnih i egzistencijalnih potreba, a koja iznosi 144.457 dinara, odnosno oko 1.230 evra", naveo je CPE.
Dodaje se da, imajući u vidu inflaciju i kontinuirano povećanje troškova života, može se samo očekivati da će iznos plate za život, "u trenutku kada je Rio Tinto zamislio početak realizacije projekta 'Jadar' o otvaranju rudnika litijuma, biti značajno veći".
 
Kompanija Rio Tinto, takve zarade, kako je naveo CPE, smatra jednim od najvećih benefita njihove investicije jer će, kako najavljuju, u fazi izgradnje otvoriti oko 3.500 novih radnih mesta, a na poslovima eksploatacije i prerade litijuma ostaviti zaposleno oko 1.300 ljudi".
S obzirom na to da iz kompanije govore da je reč o prosečnoj plati za visokokvalifokovane radnice i radnike, treba se, naveo je CPE, zapitati kolike plate će imati radnici i radnice sa nižim kvalifikacijama.
 
"Kolika se naknada može očekivati od Rio Tinta za radnike koji bi obavljali opasan rudarski posao, dok budu živeli sa svojim porodicama u stalnoj izloženosti zagađenju", upitao je CPE.
 
Plata koja je ispod minimuma dostojanstva nije, ocenio je CPE, "nikakva razvojna šansa, bar ne za građane i građanke Srbije".
 
Ta plata, kako je naveo CPE, predstavlja samo "nastavak obrazaca eksploatacije i normalizovanja siromaštva u Srbiji kojima se moramo odupreti".
  • Šomi

    15.10.2024 14:43
    Tu platicu može da zaradi i pekar početnik
  • Milan Stajić

    15.10.2024 14:04
    Śta je RT
    U Rio T. nemaju pojma u kakvoj zemlji živimo. Blato do kolena, voda nam do nosa došla, u otpadu životinjarimo. Tek što diŝemo... od zagađenja sa svih strana...a oni o platama?! Do njihovih prvih plata Srbija će biti pustinja. I zmije će odavde bežati .
  • Goran

    15.10.2024 14:01
    za Filipince,
    Indijce, to je velika plata...
    Oni njih i nameravaju da uvezu...
    Fruske Terme su dovele radnike sa Filipina...
    Kineski zatvorenici rade na izgradnji svega...

    Necete kopati!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija