Stopa rizika od siromaštva u Srbiji smanjena za 0,3 odsto

U Srbiji je prošle godine stopa rizika od siromaštva iznosila 19,9 odsto, što je bilo 0,3 odsto manje nego u 2022. godinu, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).
Stopa rizika od siromaštva u Srbiji smanjena za 0,3 odsto
Foto: Pixabay
Kako je objašnjeno, stopa rizika od siromaštva ili socijalne isključenosti pokazuje procenat lica koja su u riziku od siromaštva ili su izrazito materijalno i socijalno uskraćena ili žive u domaćinstvima veoma niskog intenziteta rada.
 
Stopa rizika od siromaštva ili socijalne isključenosti iznosila je 27,2 odsto, što je u odnosu na 2022. godinu bilo manje za 1,8 odsto.
Kako je objavio RZS, prag rizika od siromaštva u 2023. godini iznosio je 29.100 dinara prosečno mesečno, za jednočlano domaćinstvo.
 
Za domaćinstvo sa dvoje odraslih i jednim detetom mlađim od 14 godina prag rizika od siromaštva je iznosio 52.380 dinara, dok je za četvoročlano domaćinstvo, sa dvoje odraslih i dvoje dece mlađe od 14 godina, iznosio 61.110 dinara.
Najviše izložena riziku od siromaštva bila su lica starosti 65 i više godina (23,5 odsto) i lica starosti od 55 do 64 godine (23 odsto), dok su lica između 25 i 54 godine starosti imala najnižu stopa rizika od siromaštva (16,8 odsto).
 
Prema tipu domaćinstva, najvišu stopu rizika od siromaštva imala su domaćinstva koja čine dve odrasle osobe s troje ili više izdržavane dece (34,7 odsto), a najnižu domaćinstva koja čine tri ili više odraslih osoba (13,3 odsto).
 
Statistika je pokazala i da je 50,9 odsto nezaposlenih lica, starih 18 i više godina, bilo izloženo riziku od siromaštva.
 
Samozaposlena lica imala su veću stopu rizika od siromaštva od lica zaposlenih kod poslodavca, oko 12,9 odsto u odnosu na 4,9 odsto, dok je za penzionere ta stopa iznosila 20,3 odsto, objavio je RZS.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Izdato rešenje o rušenje Starog savskog mosta

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je rešenje o rušenje Starog savskog mosta, piše danas Politika, navodeći da će od 1. novembra biti zabranjen i saobraćaj.