Studenti neće u nastavnike: Da ih podstaknu, nadležni povećali stipendije za 3.600 dinara

Ministarstvo prosvete dodeljuje stipendije od oko 20.000 dinara mesečno za studente deficitarnih nastavničkih smerova.
Studenti neće u nastavnike: Da ih podstaknu, nadležni povećali stipendije za 3.600 dinara
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ministarstvo prosvete daje posebnu stipendiju narednih 12 mesec, studentima koji se školuju za nastavnike fizike, matematike, informatike, srpskog, engleskog i nemačkog jezika.
 
Stipendija se dodeljuje studentima koji su upisali školovanje na teret budžeta, a isplaćuje se studentima druge i treće godine studije na univerzitetima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Novom Pazaru i Prištini - sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
 
Ranije su akademici dobijali 16.200 dinara mesečno, ali efekta nije bilo, što se videlo u junsko-julskim ispitnim rokovima, pa je Ministarstvo uvećalo novčani iznos stipendija za 3.600 dinara na 19.800 dinara.
 
Rok za prijave je do kraja oktobra, a od ove godine stipendiju dobijaju i budući učitelji i vaspitači.
To nije dovoljno
 
Dekanka beogradskog Filološkog fakulteta Iva Draškić Vićanović ocenjuje da bi ti iznosi trebalo da budu veći i da postoje još tri vrste mera koje bi mogle da poprave situaciju u obrazovanju.
 
"Dobro je da postoji bilo kakva stipendija, ali cene su takve da bi trebalo da bude više. Pogotovo za one studente koji iznajmljuju stanove u Beogradu", kazala je Draškić Vićanović za FoNet.
 
Ipak, dekanka fakulteta na kom se školuju budući nastavnici srpskog, engleskog, francuskog, nemačkog ili ruskog jezika, kaže da stipendije, kolike god da su, nisu dovoljan stimulans i podseća na platformu sa merama koje su dekani osam nastavničkih fakulteta predstavili prosvetnim vlastima još pre oko godinu i po dana.
 
"Tu su tri glavne stvari - plata 30 odsto iznad prosečne zarade, moraju da budu zaštićeni u učionicama i moraju da budu administrativno rasterećeni. Mnogo energije, vremena i živaca se gubi na potpuno nepotrebne administrativne stvari koje nisu suština administrativnog posla. Znam mlade ljude koji imaju novac sa nekih drugih strana, radili bi nastavnički posao jer ga vole bez obzira na platu koja nije bogzna kakva, ali ga napuštaju zbog administracije", objasnila je ona.
 
Skreće pažnju i na to da problem nije samo to što mladi neće da ulaze u prosvetne vode, pa nema novog kadra, već i činjenica da nastavnici sa iskustvom, u srednjem dobu, napuštaju učionice.
 
"Ostaju samo oni koji imaju godina i nemaju životne energije da traže neki drugi posao. To je opasno za obrazovanje u Srbiji", upozorila je Draškić Vićanović.
Na Filološki fakultet se ove godine upisalo oko sto budućih nastavnika srpskog, što je slična statistika kao prošlogodišnja, a to dekanka smatra odličnim. Interesovanje je bolje i popularniji su smerovi za engleski ili nemački ili francuski, ali se oni ne studiraju samo da bi se radilo u školi, pa se ovi filolozi uglavnom odlučuju za neke druge opcije.
 
Na pitanje da li je sto nastavnika srpskog godišnje dovoljno da se popune škole, dekanka Filološkog odgovara da ne zna i da je ta statistika posao koji je Ministarstvo prosvete preuzelo na sebe.
 
"Mi smo se dogovorili sa Ministarsvom prosvete da naparave terensku analizu, koliko nastavnika treba po raznim regionima u narednih pet godina. To je bio dogovor od pre Nove godine i još se nije desilo", napomenula je Draškić Vićanović.
  • Logi

    16.10.2024 11:11
    3000 više
    mislim da će ovo povećanje biti presudno, studenti će njime moći da kupe rukav jakne
  • Tamara

    16.10.2024 10:39
    Ha
    ha ha ha ha

    Da su rekli stipendije od 3600EUR/godisnje + ugovor da ce morati da ostanu u Srbiji da rade kao profesori minimum 10+ godina kako bi se isplatila investicija, e to bi bio sistem.

    Naravno, podrazumeva se da ce ista ta drzava da im i obezbedi posao u prosveti...

    Cek, stani, ipak ne.... pricamo mi ovde o Srbiji. Ne trebaju nam skolovani ljudi da razmisljaju svojom glavom i da uce nasu buducnost da koriste njenu...
  • w/e

    16.10.2024 10:27
    cool
    Simbolicne stipendije nece nikog ubediti da se bavi necime sto na duge staze nema smisla. Da je studentima u cilju kratkorocni dobitak, ne bi ni studirali, vec bi radili. Za inzenjerske poslove idu i bez stipendija i na samofinansiranju, ali zato bar zive koliko-toliko dostojanstveno kada zavrse taj fakultet, a nastavnici zive ocajno, ukljucujuci i na poslu. Zasto bi iko hteo da se bavi tim poslom?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Izdato rešenje o rušenju Starog savskog mosta

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je rešenje o rušenje Starog savskog mosta, piše danas Politika, navodeći da će od 1. novembra biti zabranjen i saobraćaj.