Radnici "Port of Adria" otrovani olovom poslati u Beograd

Prva grupa radnika kompanije "Port of Adria", kod kojih su rezultati potvrdili uvećane koncentracije olova u krvi, pregledani su u Kliničkom centru Crne Gore, odakle su upućeni u Beograd.
Radnici "Port of Adria" otrovani olovom poslati u Beograd
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Oni su poslati na Institut "Dr Dragomir Karajović", specijalizovanu ustanovu za medicinu rada i zaštitu stanovništva od jonizujućeg zračenja i profesionalne toksikologije.
 
To je za Pobjedu potvrdio predsednik Sindikalne organizacije zaposlenih u "Port of Adria" Zoran Martinović.
 
"Sedam ili osam naših kolega je, prema najavi Ministarstva zdravlja, juče primljeno u Klinički centar odakle su dobili uput za odlazak u institut u Beogradu", potvrdio je Martinović.
Pre dva dana Ministarstvo zdravlja je najavilo da će, kako bi se u potpunosti otklonile sve sumnje i u skladu sa medicinskom doktrinom i etikom i proces provera bio zaokružen dijagnostikom i eventualnim lečenjem, prijem prve grupe pacijenata biti organizovan u Kliničkom centru, a da će u skladu sa zdravstvenim stanjem i medicinskim indikacijama po potrebi biti poslati u beogradski institut "Dr Dragomir Karajović'".
 
Pritom je iz Ministarstva saopšteno da rezultati koji ukazuju na povišene vrednosti olova u krvi, zapravo "u granicama dozvoljenim u odnosu na profesionalni angažman".
 
Kako je početkom sedmice Martinović potvrdio, od 63 testirana radnika preduzeća, kod njih 58 utvrđena je vrednost viša od referentne koja iznosi 28, a da je najveća zabeležena 119.
Sistematsko testiranje je sproveo poslodavac čiji je jedan o segmenata lučko-transprotne delatnosti i pretovar olovnog i cinkovog koncentrata. Testiranje je obavljeno u jednoj od dve privatne laboratorije u Crnoj Gori koje poseduju adekvatne testove na prisustvo olova i cinka u krvi.
 
Direktor Agencije za zatitu životne sredine Milan Gazdić je za RTCG juče kazao da su na osnovu rezultata merenja koje je izvršio Centar za ekotoksikološka ispitivanja tokom prvog ciklusa merenja u 2023. godini u okruženju Luke Bar, koncentracije olova i arsena bile veoma visoke. On je kazao da je koncentracija arsena čak 10 puta veća u odnosu na propisanu vrednost.
 
Radnici "Port of Adria", turske firme koja posluje u privatizovanom delu barske luke, kazali su "Vijestima" da je poslednjih nekoliko dana za njih bilo jako teško i da sada, kada sve izlazi na površinu, izgleda kao da je svako znao za problem, a niko nije reagovao, što ih je na kraju koštalo zdravlja.
 
Jedan od njih kazao je da je ovo prvi put da se oni testiraju na prisustvo teških metala u krvi, iako on radi taj posao više od 20 godina. Do sada su, ispričao je, jednom godišnje radili rutinske preglede, ali ovaj test nisu jer, kako tvrdi, nisu imali gde.
 
Lučko-transportni radnici u PoA rade pretovar rude, olovnih koncentrata i cinka. Normalna vrednost olova u krvi čoveka je 28 mikrograma po litru, dok je kod tih radnika ta vrednost od 40 do 119 mikrograma.
  • Lily

    16.10.2024 11:54
    Opomena
    A u Srbiji da li testiraju nase rudare?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija