Novi pravilnik o odlaganju građevinskog otpada počinje da važi od petka

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić doneo je Pravilnik o uređenju, upravljanju, odlaganju i deponovanju građevinskog otpada u toku izvođenja radova.
Novi pravilnik o odlaganju građevinskog otpada počinje da važi od petka
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ovaj pravilnik će u petak stupiti na snagu, a trebalo bi da doprinese znatnom smanjenju broja nelegalnih deponija građevinskog otpada.
 
Vesić je pojasnio da je Pravilnikom propisana procedura predviđena Zakonom o planiranju i izgradnji prema kome je dostavljanje dokumenta o kretanju i skladištenju građevinskog otpada neophodan uslov za dobijanje upotrebne dozvole.
"To znači da će investitor pre dobijanja upotrebne dozvole morati da dokaže da je građevinski otpad predat ovlašćenom operatoru. Ova obaveza se odnosi na investitore kojima je rešenje o građevinskoj dozvoli izdato posle 4. avgusta prošle godine, a istovremeno je protekao i rok od šest meseci od stupanja na snagu ovog Pravilnika", rekao je on, saopštilo je Ministarstvo.
 
Napomenuo je da je, budući da u Srbiji u svim jedinicama lokalne samouprave još nema izgrađenih deponija, napravljen jedan izuzetak, te investitor, ukoliko u okruženju od 50 kilometara u odnosu na lokaciju izgradnje objekta ne postoji licencirani operator postrojenja za tretman, odnosno skladištenje otpada, nema obavezu da uz zahtev za izdavanje upotrebne dozvole priloži dokument o kretanju otpada, ali je u obavezi da dostavi izjavu o toj činjenici, koju proverava organ nadležan za izdavanje upotrebne dozvole.
Istakao je da će primena Pravilnika znatno smanjiti broj nelegalnih deponija građevinskog otpada, koje se nalaze uglavnom pored puteva, što će biti i važan doprinos komunalnom redu i zaštiti životne sredine.
 
"U narednom periodu, kao ministar nadležan za ovu oblast, doneću nove propise kojima će biti regulisane obaveze korišćenja određenog procenta recikliranog građevinskog materijala prilikom rehabilitacije, rekonstrukcije i izgradnje puteva", naveo je Vesić.
 
Ako u toku izvođenja radova nastane opasan otpad, za čije postojanje se nije znalo u vreme sačinjavanja Plana upravljanja građevinskim otpadom, izvođač i stručni nadzor obustavljaju radove i o toj činjenici obaveštavaju investitora, građevinskog inspektora i inspektora nadležnog za poslove zaštite životne sredine.
 
Fizička i pravna lica, koja imaju prava i obaveze po ovom Pravilniku, imaju rok od šest meseci da svoje poslovanje usklade sa ovim dokumentom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija