Lončar hoće da priča sa SPC o doniranju organa, ali ga ignorišu

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je izjavio da već neko vreme čeka odgovor SPC o pitanju doniranja organa i da razgovori o tome s predstavnicima Crkve "maltene uopšte ne idu".
Lončar hoće da priča sa SPC o doniranju organa, ali ga ignorišu
Foto: 021.rs
Lončar je u Beogradu posle promocije kampanje "Najvažniji poziv u životu" o doniranju organa rekao novinarima da nije bilo sastanka s predstavnicima SPC i da smatra da bi svi trebalo da se izjasne o doniranju, kakav god odgovor bio.
 
Kazao je da i dalje insistira na razgovoru s partijarhom SPC Porfirijem i da je više puta uputio poziv na razgovor.
Ministar je naveo i da je tim lekara spreman da odgovori na sva pitanja predstavnika Crkve i da smatra da je fer da se iznese svaka dilema ukoliko postoji.
 
"Krajnje je vreme da se svi ujedinimo i da budemo odgovorni i pomognemo ljudima koji čekaju na transplataciju organa", kazao je Lončar.
Upitan kada će na dnevnom redu biti izmene Zakona o presađivanju organa, rekao je da se radi na tome, ali da je suština to što "nijedan zakon ne sprečava da budemo donori. Ništa nas ne sprečava da budemo humani i da pomognemo ljudima kojima će to biti jedini izlaz da prežive".
 
Srpska pravoslavna crkva nije iznela zvaničan stav o doniranju organa.
 
Lončar je još u junu najavio da će sa SPC pričati da se ona uključi u kampanju i podstakne građane da doniraju organe.
  • Куп је битан

    16.10.2024 15:30
    Питају ли владике министра када им је потребно лечење на ВМА?
  • Daja

    16.10.2024 15:14
    Šta ima crkva da se pita, zar nismo sekularna država? Ili je to po Ustavu samo slovo na papiru koje se krši...ohooo? Doniranje organa je humani čin svakog pojedinca a ne crkve i države!
  • Zamlata

    16.10.2024 15:11
    Mogao bi posle da svratis i maxija da cujes sta oni imaju o tome da kazu pa i neki taksista da se upusti u raspravu zasto da ne samo nemoj nekog iz medicine da pitas!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija