I Darko Glišić postao počasni građanin: Koje opštine su "lideri" po dodeli titula ministrima

Premijer Miloš Vučević i ministar zdravlja Zlatibor Lončar od sinoć su zvanično počasni građani Opštine Trstenik.
I Darko Glišić postao počasni građanin: Koje opštine su "lideri" po dodeli titula ministrima
Foto: Beta/Slobodan Miljević
Samo dva dana pre toga ministar za javna ulaganja Darko Glišić, koji je već počasni građanin Bele Palanke, poneo je isto priznanje i Opštine Ćuprija. Ovo su samo neki od poslednjih primera kada lokalne samouprave, povodom Dana opštine, nagrađuju državne fukcionere, prenosi Danas.
 
Pojedine opštine u Srbiji se praktično utrkuju koja će više počasnih građanina među ministrima da ima, te ne čudi što recimo Trstenik u aktuelnom sastavu Vlade Srbije ima četiri svoja počasna građanina - pored Vučevića i Lončara, tu su i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i ministar kulture Nikola Selaković. Vujović je još i počasna građanka Rume i Prijepolja, dok je Selaković i počasni Požarevljanin.
Sa druge strane, premijer Vučević priznanjem počasnog građanina odlikovan je i u Banjaluci, kao i ministra unutrašnjih poslova Ivica Dačić. Predsednica Skupštine Ana Brnabić prošle godine postala je počasna građanka Šapca, podseća Danas.
 
Ministar spoljnih poslova Marko Đurić počasni je građanin Zvečana. To priznanje je dobio 2015. godine dok je još bio na čelu Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Pre njega ovu laskavu titulu poneli su i Novak Đoković i Vladimir Putin.
Među ministrima koji su više puta potvrdili da su "počasni" su i ministar odbrane Bratislav Gašić i Aleksandar Vulin. Gašića su nagradile opštine Ćićevac, Aleksandrovac i Varvarin, a Vulina opština Ribnik u Republici Srpskoj, kao i Vitina, Leposavić i Kosovska Mitrovica.
 
Uz reči zahvalnosti što je počasni građanin Trstenika Miloš Vučević je istakao da samo ujedinjeni mogu da nastave da unapređuju kvalitet života građana i da se bore za nove investicije, radna mesta i privredni razvoj.
 
"Uspeli smo da dupliramo opštinski budžet, gradimo Moravski koridor, imamo još projekata kako bi ekonomski ojačali Rasinski okrug. Najveće bogatstvo Trstenika su njegovi ljudi, pošteni, vredni i dobri domaćini. Hvala što ste me izabrali da budem deo vaše porodice! Velika je čast biti počasni građanin opštine Trstenik", naveo je premijer u svoju korist u objavi na Instagramu.
 
Preuzimajući simbolično Ključ grada Ćuprije, Darko Glišić se u nedelju 13. oktobra, na svečanosti povodom Dana opštine zahvalio što je postao počasni građanin tog grada.
 
"Ukazali ste mi veliku čast. Osećam se veoma ponosno i veoma srećno zbog toga što sam na ovih 37.000 stanovnika Ćuprije ja još jedan novi. Mogu da primetim da je Ćuprija napredovala, poslednjih 11 godina nekada je taj korak bio kraći, nekada duži, ali je uvek bio korak ka napred ka razvoju", naveo je Glišić.
 
Prošle godine ovo priznanje Opština Ćuprija dodelila je ministru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranu Vesiću, kako su naveli, za veliki doprinos razvoju te opštine, kroz realizaciju brojnih infrastrukturnih projekata. Vesić je tada bio skroman pa je uz reči zahvalnosti rekao da "priznanje doživljava kao nagradu celom ministarstvu", te najavio nastavak radova na putevima, mostovima i izgradnju industrijske zone na oko 700 hektara.
 
Postavlja se pitanje da li se ministrima lokalne samouprave dodelom priznanja počasni građanin dodvoravaju ili ih obavezuju, a upitno je i koliko ministri zaslužuju ovo priznanje.
 
Jovanović (CLS): Nejasno kako je Glišić za samo pet meseci toliko zadužio Ćupriju
 
Nikola Jovanović direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) kaže za Danas da je počasni građanin najveće priznanje koje pojedinac može da dobije od jedinice lokalne samouprave i da se u najvećem broju slučajeva dodeljuje državnicima, domaćim ili stranim, za izuzetne doprinose opštini, državi, nekad čak i čitavom čovečanstvu.
 
"Njega treba dodeljivati samo u izuzetnim okolnostima i na osnovu konsenzusa da se radi o nespornom slučaju. U idealnom svetu, ovo priznanje ne bi trebalo dodeljivati bez neke istorijske distance i potvrde vremena da se zaista radi o vanserijskom pojedincu i vanrednim postignućima", naglašava Jovanović.
 
On ističe da je, prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, nadležnost pri biranju počasnih građana prepuštena opštinama, te da nema jasnih zakonskih kriterijuma.
 
"Pojedinca za ovo priznanje najčešće predlažu lokalne organizacije, udruženja, ali nema strogih pravila. S obzirom na to da je Glišić ministar samo pet meseci, nejasno je, blago rečeno kako je mogao toliko da zaduži Ćupriju da postane počasni građanin. Očigledno je da se ovde radi o ulagivanju uticajnom ministru i stranačkom prvaku, sa blagom aromom Severne Koreje", ocenjuje Jovanović.
Vučić 19 puta počasni građanin
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić devetnaesto "prizanje počasni građanin" dobio je prošle godine od Subotice. Oko ovog priznanja vodila se burna rasprava u subotičkoj skupštini, da bi na kraju gradonačelnik Subotice Stevan Bakić obrazložio da je dodeljivanje ovog priznanja Vučiću istorijska odluka za Suboticu i njene građane.
 
Počasni građanin Vučić je postao prvi put 2013. godine kada mu je Leskovac dodelio ovo priznanje. Najviše prizanja, čak sedam, dobio je 2021. godine, a na spisku opština koje su ga nagradile su: Novi Pazar, Krupanj, Svrljig, Loznica, Drvar, Sokolac, Aleksandrovac, Banjaluka, Šabac, Smederevska Palanka, Zvečan, Valjevo, Jagodina, Rekovac, Gradiška, Gornji Milanovac.
 
Samo neka od obrazloženja za dodeljivanje ovog zvanja predsedniku bila su jer je to "predstavljalo mali znak pažnje", zatim "odlučnost državnog sistema da se izbori sa korupcijom i organizovanim kriminalom“, dok je u jednom gradu umeo "da oslušne potrebe građana".
  • Чудно и није

    16.10.2024 22:43
    Ласкања и сујете
    Које глупости! Ово само показује какав смо поданички народ! Да се води политика нормалног развоја свих делова земље овога неби било. А поготову показује колико су министри осетљиви на ласкање - да су они морални људи они би ове улагивајуће понуде одбили, но кад једни виде да су ови дали ту 'част' (која искрено не знам чему служи, сем личној сујети, ни колико ће то у историји трајати) онда и сви други трче да учине исто Срамота и за једне и за друге! Да су у питању научници, Велики Добротвори који дају из свог џепа, велики спортисти (типа Ђоковић) оно ајд, то и могу да разумем и прихватим, али ово??
  • Fuj49

    16.10.2024 22:42
    veličinA
    glišić ne zaslužuje da bude ni počasni građanin mesne zajednice u Krivoj Feji.
  • Mileta

    16.10.2024 22:03
    Pocast
    Pocasniji ne mogu biti, ovo je maksimala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija