Akademik Kostić: Vlast spremna da okleveta najbolje stručnjake, priča o boljitku kao gatara

Akademik i hemičar Nenad Kostić kaže da su vlast i Rio Tinto spremni da oklevetaju najbolje stručnjake "kako bi išli na ruku kompaniji".
Akademik Kostić: Vlast spremna da okleveta najbolje stručnjake, priča o boljitku kao gatara
Foto: Screenshot (Youtube/Nova S)
Kostić je za N1 rekao da kopanje samo po sebi nije toliko loše, koliko su loša i štetna jalovišta i prerada jadarita koja će doneti "grozna zagađenja". Ističe i da građani ne treba da veruju u priče o boljitku povodom projekta "Jadar", jer to nude samo gatare.
 
"Mi kao zemlja imamo mnoge osobine rudarskih kolonija. Naš status kao kolonije je u civilizacijskom, intelektualnom i kulturnom smislu. Naša vlast i Rio Tinto voljni su da podriju, da oklevetaju najbolje stručnjake da bi išli na ruku kompaniji. To ima dugoročne posledice. Mi nismo kadri sami da rudarimo, moramo dovoditi firme iz inostranstva. Ako krenemo da urušavamo domaće kapacitete, dublje ćemo tonuti u status kolonije", rekao je Kostić za N1.
Kako kaže, kao hemičar gleda sa podsmehom na tehnologiju prerade, ali i da će prerada jadarita i jalovišta naneti veću štetu od samog kopanja.
 
"To je tehnologija 19. veka. Tu ništa novo u hemijskom smislu nema. Stalno se govori kopanje, iskopavanje. To je najblaži aspekt projekta. Mnogo je gora prerada jadarita u litijum karbonat i bornu kiselinu koja će izazvati grozna zagađenja. Štetna su i jalovišta, koja bi tu ostajala decenijama, vekovima", objašnjava sagovornik beogradskog medija.
Akademik ističe da građani treba da zapaze da su proponenti ovog projekta uglavnom službenici Rio Tinta, a da su protivnici nezavisni stručnjaci.
 
"Građani da ne veruju nikome ko predviđa daleku budućnost, to rade gatare. Kad čujem Vučića koji kažu da je nešto dobro, jer je nešto drugo još gore, na primer - nećemo koristi proključalu sumpornu kiselinu, nego na 90 stepeni...ne treba da je koristimo na sobnoj, a kamoli na 90 stepeni", smatra on.
 
Na pitanje N1 da li postoji registar strateških ruda, on kaže: "Naše Ministarstvo rudarstva leluja kako im se šta traži".
 
"Mi smo pre desetak godina doneli reviziju zakona o rudarstvu, po kome kompanija koja dobija pravo na istraživanja automatski dobija i pravo na eksploataciju. Čujem od stručnjaka da je to jedinstven slučaj. Svaka ozbiljna zemlja koja vodi računa o svom interesu zadržava kontrolu nad svakim korakom u istraživanju i eksploataciji ruda. Kod nas je to pušteno niz vodu. Nisam video nijedan primer da je rukovodstvo jedne države dosledno spremno da radi protiv interesa svojih građana. Ja ne mogu da razumem zašto Vučić i Brnabić rade protiv interesa naroda", ističe Kostić.
Navodi i da su sa jedne strane lobisti Rio Tinta, koji nas ubeđuju u nemoguće, dok je sa druge strane struka.
 
Na pitanje N1 šta misli o stručnjacima koje je ministar zdravlja Zlatibor Lončar predstavio kao one koji treba da prikažu uticaj na zdravlje, kaže da od tih nalaza očekuje samo propagandu.
  • Novosadjanka

    17.10.2024 16:10
    Sloga
    Slozno i zajedno sa strucnim ljudima mozemo pobediti ove parazite
  • Kako

    17.10.2024 14:50
    Stvari
    Danas stoje hrabrost je izneti svoj stav koji se ne slaže sa vladajućom slikom
    Moramo i mi mali biti hrabri i stati iza ovih velikih i obrazovanih ljudi i to zbog budućnosti svih nas i sve dece Srbije
  • zoki

    17.10.2024 08:45
    Samo jedno (laičko) pitanje, ako neko zna...
    Jel taj jadarit ne može da se iskopa (fizički bez hemije), tovari na kamion/voz i vozi na neko treće mesto na izdvajanje i preradu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Da li Vučić ide na samit BRIKS-a?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će najkasnije do 21. oktobra obavestiti javnost da li će prihvatiti poziv Vladimira Putina da učestvuje u radu samita zemalja BRIKS-a.