Ko koliki bakšiš ostavlja: Negde je to stvar kulture, a u planu i da se oporezuje

Koliko je bakšiša pristojno ostaviti konobaru? U Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Hrvatskoj i na bakšiš se plaća porez.
Ko koliki bakšiš ostavlja: Negde je to stvar kulture, a u planu i da se oporezuje
Foto: Pixabay
Poreznici u Srbiji takođe smatraju da je to prihod koji treba oporezovati, ali još nema zvanične regulative. 
 
U udruženju ugostitelja tvrde da je mnogim konobarima to znatan deo prihoda.
Iako bonton kaže da je učtivo ostaviti 10-20 odsto vrednosti računa, u Srbiji taj procenat često bude mnogo manji. Ipak, ne može se izvesti jednostavna računica, naglašava konobar Dušan Paunović. Do ljudi je, ne do matematike.
 
"Uglavnom na manjim računima su veći procenti, na velikim ne bude ni procenat. Uglavnom ostavljaju oni koji imaju manje para. Znači oni koji imaju više para ni ne ostavljaju", rekao je Paunović za RTS.
 
Stranci ipak više poštuju dobru uslugu.
Paunović navodi da stranci pitaju da li je uračunat bakšiš ili nije, pa oni sami saberu i ostave 10 odsto. U Srbiji ljudi koji znaju ostavljaju 10 odsto ili zaokruže.
 
Veliki problem konobarima predstavlja bezgotovinsko, odnosno plaćanje karticom, jer kako kažu, kada na taj način plaćaju gosti često zaborave da ostave bakšiš. Upravo zbog toga veliki broj preduzeća je uveo mogućnost ostavljanja bakšiša posredstvom aplikacije.
 
Međutim, ni ovaj način nije dobar za konobare, jer uskoro će bakšiš biti oporezivan, što znači da će konobari dobijati samo deo napojnice koju su zaradili.
 
Taksisti se sećaju većih bakšiša
 
Ranije se češće ostavljao bakšiš, i sume su bile veće, podsećaju taksisti. Taksista Aleksandar Bjelić navodi da se bakšiši kreću od 20, 30, 50 do 100 dinara, u zavisnosti od dužine vožnje.
 
"Sadašnji bakšiši zaista su kudikamo manji. Od 10 stranaka koje prevezete možda četiri ili pet vam ostave tako neki deo, ali je to u odnosu na ono što je nekada bilo daleko manje", rekao je Bjelić.
 
Za razliku od konobara, taksisti nemaju dobro iskustvo sa strancima.
 
"Stranci nisu neko ko ostavlja baškiš. Ne znam zašto, da li oni nemaju taj osećaj davanja bakšiša za razliku od ljudi sa prostora stare Jugoslavije, ali stranci zaista retko", naglašava Bjelić.
 
Iako se konobarima i taksistima napojnica uglavnom podrazumeva, zanatlije moraju više da se potrude. Frizerka Mirjana Sekulić navodi da na iznos bakšiša utiče kvalitet usluge, ali i ambijent u salonu.
 
"Ima neko ko ostavlja zato što smatra da je dobio dobru i kvalitetnu uslugu i samim tim da je frizeru svom nadoknadio taj momenat koji mu je prijao u salonu", rekla je Sekulić.
 
Vrednost bakšiša zavisi od raspoloženja, usluge, ali i platežne moći mušterija.
Sekulić navodi da se bakšiš kreće se od 500 do 2.000 dinara i da zavisi od usluge koja se radi.
 
"Ako je samo šišanje, tu je 200-300 dinara, pa se od više mušterija skupi malo veći bakšiš, a ako je neka usluga koja je kompletna, kao što je farbanje, šišanje, feniranje, pramenovi - tu bude i više. Sve zavisi. Nekad se desi da dnevno nemate ništa", rekla je Sekulić.
 
Kultura bakšiša razlikuje se i zavisi od zemlje do zemlje. Negde se podrazumeva, negde se može smatrati uvredom. 
  • Luna

    17.10.2024 17:10
    Da
    Realno rečeno u Srbiji je sve skupo pa ostavljanje bakšiša je suludo a još koliko primećujejem kao da je to obavezno, stvarno, nisam znao,samo tetki lek da odnesem odma ću ja
  • U restoranima

    17.10.2024 16:13
    i kafeima, za normalnu, uobicajenu uslugu nikad ne ostavljamo baksis - tip. Ali, za neku posebnu ljubaznost, ili ako smo nesto extra trazili i dobili ili videli (izuzetno cist toalet), DA.
  • milicica

    17.10.2024 15:42
    a zasto bi vam
    i ostavili jer ni ne ukljucujete taksimetre i za istu relaciju bez smetnji placamam razlicite i ne male cene i vozate nas okolo kao da smo debili.Rudari ne dobijajui baksise a tesko rade a malo zarade, Meni niko nije davao baksis i nisam smatrala da treba. U ovoj napacenoj zemlji sad vlada ne nagradjivanje vec OTIMACINA.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija