Rajić: Protesti ne mogu da nadomeste ono što se desilo u Skupštini, ali su važan deo dalje borbe

Advokat Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) Jovan Rajić rekao je da protesti ne mogu da nadomeste u potpunosti ono što se dešavalo u Skupštini.
Rajić: Protesti ne mogu da nadomeste ono što se desilo u Skupštini, ali su važan deo dalje borbe
Foto: Screenshot (Youtube/N1)
Ipak, kako je dodao Rajić, protesti su važan segment celokupne borbe protiv iskopavanja litijuma u Srbiji.
 
Rajić je, gostujući na televiziji N1, rekao da litijumska rasprava u Skupštini Srbije "nije potpuni neuspeh".
Kazao je da usvajanje Prostornog plana ne predstavlja uklanjanje formalne prepreke za početak realizacije projekta.
 
"Usvajanje Prostornog plana (za Jadar) u Skupštini Loznice je jedan od preduslova da može da se krene sa realizacijom projekta, ali je to jedan segment i jedna faza. Sada imate i segmente koji se odnose na životnu sredinu i samo rudarenje. Dosta je međukoraka, ne može da se krene sa rudarenjem ako se usvoji prostorni plan", naveo je Rajić.
Rekao je da je zadovoljan jučerašnjim razgovorom u Briselu sa evroparlamentaracima i ljudima koji rade u evropskim institucijama, jer su "spremni da saslušaju".
 
"Pojedine članice Evropske unije imaju strateško opredeljenje da podržavaju projekat Rio Tinta, ali se mnogi članovi spremni da slušaju i otvoreno su zabrinuti oko situacije u Srbiji koja se događa", kazao je Rajić.
 
On je ocenio da kompanija mora da uradi jednu studiju za čitav projekat i da pokaže sve uticaje i, kako je rekao, ne može da se podeli projekat na više delova jer "nije u skladu sa zakonom deliti jedan projekat na tri faze".
 
"Kompanija kaže jedan projekat je vađenje rude, drugi projekat je obrada, a treći upravljanje otpadom", rekao je Rajić.
 
Istakao je da je suština problema ta da nadležno ministarstvo daje saglasnost na kraju na tu studiju.
 
"Naš je stav da u postojećoj državi zarobljenih institucija ministarstvo nema ni snage ni kapaciteta da kaže 'Ja ovo odbijam da potpišem'. Šta god da je studija pokazala, ako je interes predsednika Srbije da se ovo sprovede, on će naći osobu koja će ovo da potpiše", rekao je Rajić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Da li Vučić ide na samit BRIKS-a?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će najkasnije do 21. oktobra obavestiti javnost da li će prihvatiti poziv Vladimira Putina da učestvuje u radu samita zemalja BRIKS-a.