Kusturica traži od tužilaštva da pokrene postupak protiv Mitrovića zbog AI snimka

Emir Kusturica zatražio je od Posebnog odeljenja za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da zatraži uklanjanje "uvredljivog sintetizovanog snimka" emitovanom na Pinku.
Kusturica traži od tužilaštva da pokrene postupak protiv Mitrovića zbog AI snimka
Foto: Screenshot (Youtube/RTS)
To je saopštila danas advokatska kancelarija Tomanović.
 
"Nezakonito korišćenje veštačke inteligencije za kreiranje lažnih i montiranih snimaka poznat kao 'dipfejk' (deepfake), je prepoznato u mnogim državama kao društveno opasno za demokratsko društvo, eleme ntarna lјudska prava ali i za bezbednost građana", navodi se u saopštenju.
Kusturica je preko advokatske kancelarije zatražio da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) pokrene postupak protiv Pinka, a da Viši sud donese privremenu meru i zabranu vlasniku te televizije Željku Mitroviću za dalje emitovanje i promovisanje "nezakonite obrade lika i glasa".
"Nepodoban je pokušaj tvorca falsifikata da uvredu i nezakonito postupanje opravda navodnom satirom jer snimak nije ni satira, ni umetnički ni bilo koji pravno dozvolјeni oblik izražavanja već zakonom zabranjeno postupanje suprotno javnom interesu", dodaje se u saopštenju.
  • Mile

    17.10.2024 15:24
    Mitsko bice
    Kusto, mitsko bice tuzilac Dolovac je osoba koja bi trebalo da se bavi ovim slucajen i ne samo tim. Ali ona je tu i postavljena da bude mitsko bice odnosno fikus, a za to je jako dobro placena. E sada treba pokrenuti tuzbu protiv fikusa jer je fikus tj. Mitsko bice koje ne radi svoj posao. Mitsko bice treba iza resetaka jer ne radi svoj posao i glumi fikus i tera sve oko sebe i ucenjuje da takodje budu fikusi. Prestanimo "zalivati i gajiti fikuse"....
  • Lala

    17.10.2024 15:23
    Bravo za Kusturicu...podrška
  • pajo patak

    17.10.2024 15:17
    sudeći po imenima
    немања na željka ishod poznat

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Da li Vučić ide na samit BRIKS-a?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će najkasnije do 21. oktobra obavestiti javnost da li će prihvatiti poziv Vladimira Putina da učestvuje u radu samita zemalja BRIKS-a.