ASNS: Izmenom Krivičnog zakonika poziv na protest mogao bi da se okarakteriše kao krivično delo

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) ukazuje da bi nekritičko usvajanje predloženih izmena Krivičnog zakonika moglo da izazove ozbiljne posledice.
ASNS: Izmenom Krivičnog zakonika poziv na protest mogao bi da se okarakteriše kao krivično delo
Foto: 021.rs
Kako ističu, uvođenje novog krivičnog dela - objavljivanja materijala kojima se savetuje izvršenje krivičnog dela, dalo bi mogućnost da se, na primer, svaki poziv na društvenim mrežama sindikata ili zaposlenih na protest ili štrajk, ili svako izražavanje nezadovoljstva protiv poslodavca ili vlasti, okarakteriše kao krivično delo.
ASNS navodi i da ukidanje iznuđivanja dokaza kao krivičnog dela predstavlja udar na osnove pravne sigurnosti građana i otvara mogućnost za brojne zloupotrebe.
"I druge predložene izmene, kao ukidanje krivične odgovornosti za zloupotrebe u javnim nabavkama za vrednosti do pet miliona dinara, dodatno izazivaju sumnju u stvarne motive za izmenu Krivičnog zakonika i unose dodatnu nesigurnost u pravni sistem u koji građani, ionako, imaju sve manje poverenja", ocenjuje ASNS.
 
Dodaju i da je nužnost pravne zaštite prosvetnih i zdravstvenih radnika poslužila kao alibi za značajne izmene koje zadiru u srž građanskih prava i osnovne postulate pravnog sistema.
  • Joca

    17.10.2024 16:06
    3k za glas? Eto vam ga sad.
  • Nego

    17.10.2024 16:02
    Nego
    hapsi sve do jednog! Samo neznam kako ćete u BG kada se skupi 80 100 hiljada…ocete šmrkovima tenkovima ko Milosevic?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Da li Vučić ide na samit BRIKS-a?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će najkasnije do 21. oktobra obavestiti javnost da li će prihvatiti poziv Vladimira Putina da učestvuje u radu samita zemalja BRIKS-a.