Narodni pokret Srbije tvrdi da je namešten tender za očitavanje strujomera, EDS negira

Predstavnici Narodnog pokreta Srbije (NPS) podneli su krivičnu prijavu protiv ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović i funkcionera preduzeća "Elektrodistribucija Srbije" (EDS).
Narodni pokret Srbije tvrdi da je namešten tender za očitavanje strujomera, EDS negira
Foto: Beta (Uroš Matović)
Kako navode, prijavu su podneli jer "sumnjaju da je novi tender za firmu koja treba da očitava strujomere namešten".
 
Potpredsednik NPS Borislav Novaković rekao je, ispred Palate pravde u Beogradu, gde su podneli krivičnu prijavu protiv Đedović Handanović, v.d. direktora "EDS" Biljane Komnenić i direktora poslovnog sistema "EDS" Vjekoslava Bobara, da su uslovi konkursa namešteni za firme koje su i do sada očitavale strujomere i pravile probleme građanima sa uvećanim računima.
 
Uslov u tenderu je, prema njegovim rečima, da je firma koja se prijavljuje za posao morala u prethodnih šest meseci da ima očitano tri miliona strujomera.
"Ko može da ispuni taj uslov? Unapred je određeno da to bude firma 'Montop' Marka Bosanca (koja je i do sada očitavala strujomere). Nijedna druga firma u državi, a verovatno ni u regionu, ne može da ispuni ove uslove", ocenio je Novaković.
 
Optužio je tu firmu da je "odgovorna za brojne uvećane račune koji stižu građanima", navodeći da je reklamacija na račune bilo i ranije, ali ne u tom broju.
 
Novaković je dodao i da vlast uverava da je reč o pojedinačnim slučajevima, ali da se oni dešavaju širom Srbije i da nikada nisu bili toliko masovni, dodajući da su računi ranije bili greškom uvećavani za 30-40 odsto, a da su sada uvećani po 10 ili 15 puta.
 
Naveo je da ministarka Đedović Handanović ima nadzornu ulogu u svemu tome i da je "EDS" u njenoj nadležnosti, ističući da je ona morala da reaguje.
"Montop je morao da bude diskvalifikovan zbog dosadašnjih problema", ocenio je Novaković.
 
Potpredsednik NPS Miloš Pavlović rekao je da je krivična prijava protiv Đedović Handanović, Komnenić i Bobara podneta zbog sumnje da su izvršili zloupotrebu službenog položaja.
 
Po njegovim rečima, u toj javnoj nabavci onemogućeno je da bilo koja druga firma učestvuje na tom tenderu, kao i da to nije prva takva javna nabavka, već "modus operandi" aktuelne vlasti.
 
Elektrodistribucija odbacila tvrdnje NPS
 
"Elektrodistribucija Srbije" (EDS) odbacila je navode Narodnog pokreta Srbije (NPS) i najavila da će razmotriti sva pravna sredstva protiv te stranke.
 
"Zbog širenja lažnih vesti i uzbunjivanja javnosti ‘Elektrodistribucija Srbije’ će razmotriti sva pravna sredstva protiv stranke Narodni pokret Srbije jer su na današnjoj konferenciji za novinare iznete potpune besmislice kako bi se politički digli na račun jednog preduzeća", navodi se u saopštenju.
 
Dodali su da "'EDS' posluje isključivo u skladu sa važećim zakonima i strogo poštuje sve propise u oblasti javnih nabavki", kao i da, pošto je ta javna nabavka u toku, svaki zainteresovani ponuđač ima pravo da postavi pitanje ili uloži žalbu ukoliko smatra da su mu prava ugrožena.
 
"Netačan je i navodni broj reklamacija koje se iznose u javnosti i netačno je da je do problema u Novom Sadu došlo zbog očitavanja brojila. Više puta je u medijima navedeno da je posle 20 godina uveden novi softver za očitavanje i obradu podataka o potrošenoj energiji, uporedo sa redovnim aktivnostima i da deo očitanih stanja nije mogao odmah da se unese u taj softver", dodaje se u saopštenju.
  • Marko

    18.10.2024 19:11
    Ocigledno
    Nesto ipak ne funkcionise dobro, onaj ko sve to nadzire ne reaguje!
    Normalno je da javnost zeli, racionalan odgovor i postupanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Novica Antić: Na mene samo još nisu pucali

Bivši predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić, koji je uhapšen 27. februara zbog navodne pronevere sindikalnog novca, kaže da do danas nije podignuta optužnica, jer "nema krivičnog dela".