FOTO: Kralj Esvatinija doputovao u posetu Srbiji, dočekao ga Dačić

Kralj male afričke države Esvatini Msvati Treći doputovao je večeras u višednevnu posetu Srbiji, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je potpredsednik vlade Ivica Dačić.
FOTO: Kralj Esvatinija doputovao u posetu Srbiji, dočekao ga Dačić
Foto: 021.rs (ilustracija)
Dačić, koji je i ministar unutrašnjih poslova, napisao je na Instagramu da je uveren da će poseta Msvatija Trećeg Srbiji "nesumnjivo doprineti podizanju dobrih i prijateljskih odnosa dve zemlje na jedan poseban nivo".
 
"Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da našem prijatelju, Njegovom Veličanstvu kralju Msvatiju Trećem od Kraljevine Esvatini, poželim dobrodošlicu u Republiku Srbiju", naveo je Dačić uz zajedničku fotografiju sa kraljem južnoafričke države.
 
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će prirediti svečani doček Msvatiju Trećem ispred Palate "Srbija", posle čega će uslediti sastanak dvojice lidera u četiri oka.
Vučić i Msvati Treći će zatim predvoditi državne delegacije na plenarnom sastanku i prisustvovati potpisivanju sporazuma. Oni će sutra biti i među učesnicima okruglog stola "Srbija i Esvatini – Inovacija kao pokretač rasta".
 
Za sada nije objavljeno s kim će se Msvati Treći još sastati u Srbiji, gde će boraviti do 22. oktobra.
 
 
Msvati Treći je na čelu poslednje apsolutne monarhije u Africi, vlada dekretima i na meti je kritika zbog raskošnog načina života, budući da većina stanovništva Esvatinija živi u siromaštvu.
 
Kralj je postao 1986. godine, nekoliko dana posle 18. rođendana, a poznat je i po poligamiji - ima 11 žena. U Srbiju, međutim, nije došao ni sa jednom od njih, već sa 21-godišnjom verenicom Nomkembo Zumom, ćerkom bivšeg predsednika Južnoafričke Republike Džejkoba Zume.
 
Esvatini, čiji je naziv do 2018. bio Svazilend, ima 1,1 milion stanovnika i spada u države sa najvećom stopom zaraženih virusom HIV.
 
Politički odnosi Srbije i Esvatinija bili su nerazvijeni do pre nekoliko godina, a u poslednje tri je bilo nekoliko sastanaka najviših zvaničnika dve države.
 
Esvatini je priznao Kosovo u aprilu 2010. godine. U januaru 2023. Vučić je izjavio da je priznanje kosovske nezavisnosti povuklo devet država, među kojima je i Esvatini. Vlada u Prištini je to negirala.
  • Zamenik zamenika

    18.10.2024 22:31
    Pravo društvo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Novica Antić: Na mene samo još nisu pucali

Bivši predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić, koji je uhapšen 27. februara zbog navodne pronevere sindikalnog novca, kaže da do danas nije podignuta optužnica, jer "nema krivičnog dela".