Udruženje sindikata penzionera Srbije predlaže mere za socijalnu sigurnost penzionera

U Uduženju sindikata penzionera Srbije očekuju da u naredne dve godine prosečna penzija bude bar 55 odsto od prosečne zarade, rečeno je u Kragujevcu.
Udruženje sindikata penzionera Srbije predlaže mere za socijalnu sigurnost penzionera
Foto: Pixabay
Kako je najavljeno na tribini, udruženje će predočiti Vladi Srbije nekoliko predloga za "bolju starost najugroženije populacije".
 
Trenutno je, kako je rečeno, prosečna penzija oko 47 odsto od prosečne zarade u Srbiji.
"Očekujemo da penzija ne zaostaje odnosno da ne bude manja od polovine prosečne zarade", rekao je predsednik Uduženja sindikata penzionera Srbije Milan Grujić.
 
Naveo je da penzioneri razumeju da Srbija "ima velika iskušenja ekonomske i političke prirode" ali da smatraju da "njihov tretman treba da bude mnogo bolji i dostojanstveniji".
Prema njegovim rečima, penzioneri u Srbiji su "najugroženija populacija koja zaslužuje bolju starost".
 
"Prvi predlog je vanredno usklađivanje penzije ukoliko dođe na nivo ispod 50 posto prosečne zarade", naveo je jedan od autora monografije "Socijalna sigurnost i budućnost penzionera u Srbiji" Rajko Kosanović.
 
Kazao je da "treba menjati način usklađivanja penzija" a predlažu i "ukidanje kaznenih poena u slučaju prevremenog odlaska u penziju ne svojom voljom, kada penzioner napuni 65 godina".
 
Iz Udruženja su istakli i da je važno da se za oko 200.000 starijih od 65 godina koji nemaju nikakva primanja  obezbedi "socijalna zaštita" u visini 65 posto minimalne penzije,
 
Smatraju i da najniža penzija treba bude 65 posto od prosečne penzije.
 
Predlog je i da u slučaju smrti bračnog druga, 30 posto njegove penzije ostane drugom bračnom drugu.
 
Traže se i izmene u Zakonu o penzijsko invaliskom osiguran (PIO) u vezi sa strukturom članstva u Upravnom odboru Fonda PIO, a ocenjeno je i da je neprihvatljivo što Fond nema nadzorni odbor.
 
Svi predlozi će biti formulisani i upućeni Vladi Srbije, posle javnih tribina u 15 najvećih gradova u Srbiji, najavljeno je.
  • Platon

    19.10.2024 11:33
    Država
    Opstanak ove vlasti zavisi od penzionera. Da su pametni mogli bi tražiti šta požele a ne da daju svoj glas za litru ulja i kilogram riže.
  • misko

    19.10.2024 11:02
    u 2012 g. 60% a danas 47%
    ,,Naveo je da penzioneri razumeju da Srbija "ima velika iskušenja ekonomske i političke prirode,, Zar treba penzioneri da brinu o ekonomskim i politickim problemima?. Sto smo mi stvorili ovi na vlasti nisu u stanju da OKRECE.
  • Меродавна су једино

    19.10.2024 10:55
    Укупна примања
    Висина пензије није најважнији и једини критеријум. Укупна примања не зависе само од пензије. Има много пензионера, а такви су бројни, који живе на селу или у мањим варошицама, који осим пензије имају друге приходе: своју кућу и не плаћају станарину, имају своју шуму и не плаћају огрев, имају своју башту, воћњак, држе живину у дворишту, многи су мајстори и зарађују по том основу, итд. Тврдим ово на основу личног запажања, познати су ми многи примери, скоро цела Србија је таква. Због свега тога, треба да буде меродавна само социјална карта, и висина свих прихода пензионера, а не само висина пензије.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Novica Antić: Na mene samo još nisu pucali

Bivši predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić, koji je uhapšen 27. februara zbog navodne pronevere sindikalnog novca, kaže da do danas nije podignuta optužnica, jer "nema krivičnog dela".