Vežbanje patriotizma na ćirilici: Imaju najbolji posao, nikog zaista ne brane jer niko nije ugrožen

Nakon premeštanja Beogradske autobuske stanice (BAS) fokus je manje na saobraćajnim izmenama, a više na natpisima, odnosno na pismu koje je korišćeno.
Vežbanje patriotizma na ćirilici: Imaju najbolji posao, nikog zaista ne brane jer niko nije ugrožen
Foto: Pixabay
Glavni problem je, čini se, latinica. Uprava BAS-a je to pismo koristila mimo znanje grada, naveo je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.
 
Najavio je da će natpisi na stanici i širom grada, pored ćirilice, biti i na engleskom, bez srpske latinice. U odgovoru za Euronews Srbija rekao je da proces postavljanja novih tabli traje godinu dana. 
 
Na pitanje o neophodnosti izdvajanja novca za zamenu tabli odgovorio je: "Nije to ništa novo, to je odluka koju sam doneo još pre godinu dana, smatram da je tako ispravno. A koliko košta? Pa sve košta". 
Nedavno je i ministar Nikola Selaković izjavio da će predložiti nabavku isključivo "dvoazbučnih tastatura" u javnom sektoru, kao i da država otkupljuje isključivo ćirilične knjige.
 
Ovo nije prvi nalet odbrane ćirilice ili nacionalnog bića tamo gde tome suštinski mesta nema, u centru Beograda, kaže politolog Nikola Parun.
 
"Ja volim da se šalim da su ti ljudi koji to rade i ti političari ambasadori Srba u Srbiji. Oni imaju najbolji posao. Nikog zaista ne brane jer niko zaista nije ugrožen, ali se postavi kao da je sve jako ugroženo i kao da će sutra da nestane ćirilice ili već nekog drugog elementa srpske kulture sa naših ulica i iz naših života", rekao je on za Euronews Srbija.
Profesorka srpskog jezika Biljana Basić rekla je da đaci u pisanju u velikoj većini koriste ćirilicu, što je njihov slobodan izbor, dok kada rade na računaru više od polovine njih se služi latinicom.
 
Ona je za Euronews Srbija izjavila da ne oseća da bi ćirilica bila ugrožena i da ne vidi zašto bi se ovo pitanje politizovalo.
 
"Ćirilica je naše nacionalno pismo, a osim toga i zakonsko pismo. Čini mi se da što se tiče ćirilice mi samo treba da primenimo ono što je zakonski okvir. Ne vidim ja da je sad ćirilica ta neka platforma gde bi mi trebali da se sukobljavamo. Ako smo doneli propis da je ćirilica naše zakonsko pismo, onda samo treba toga da se pridržavamo, ne treba da dižemo tenzije oko toga,  niti treba da se mi sad pojedinačno ili bilo kako izjašnjavamo u vezi sa tim", navela je Basić 
 
Iako je istakla da je ćirica deo našeg nacionalnog identiteta ne vidi potrebu za proterivanjem latinice.
 
"Uopšte ne treba da imamo potrebu da sukobljavamo ćirilicu u latinicu. Mi treba da koristimo ćirilicu i treba da je koristimo i u svakodnevnoj pisanoj komunikaciji, ali i latinica treba tu da bude prisutna, pa zašto da ne. Mi imamo dva pisma. Ne treba na tome da vežbamo patriotizam", objašnjava sagovornica.
 
Dodala je da su prodavnice jedino mesto gde je ugrožena ćirilica, gde, kako kaže, ne možemo da pronađemo proizvod ni na srpskom jeziku.
 
"Vi da biste kupili sapun danas treba da znate jezike. Treba da znate engleski. Treba da znate mnoge stvari da biste mogli obične proizvode da kupite. Zatim nazivi na prodavnicama ili kada piše za rasprodaju, kod nas nigde ne piše rasprodaja, već sale", dodala je ona. 
  • Miki

    19.10.2024 22:56
    Zakon...
    Razumem da je ćirilica zakonsko pismo u Srbiji, ali to ne znači da je latinica protivzakonita. Ili ja pogrešno razumem zakone?!?

    Da li treba da kopiramo hrvatsku paranoju oko "onog drugog pisma", ili da ipak ostanemo iznad toga i priznamo da se srpski jezik može ravnopravno pisati sa dva pisma?!?
  • Goran

    19.10.2024 22:40
    Da se ne lažemo, nametanje ćirilice je obično ispoljavanje sile nad običnim narodom, koji koristi oba pisma bez ikakvih problema. 100% garantujem da ti koji najviše uteruju ćirilicu voze auta na kojima je sve na nemačkom i engleskom.
  • Plaćač poreza

    19.10.2024 22:31
    Umesto da Srbija iskoristi fenomenalni geografski položaj, blizinu EU i to iskoristi u svom interesu ,vlast u Srbiji se odlučila za Rusiju. Biti na pogrešnoj strani istorije je jedan od najvećih zločina koju jedna vlast i narod može sam sebi uraditi. Kuba Evrope. Uzgred na Kubi već 80 sati nema struje. I njima je saveznik Rusija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zaplenjeni doping preparati

Policija je u Gornjem Milanovcu uhapsila dvojicu muškaraca N. T. (43) iz tog grada i J. B. (26) iz Beograda zbog sumnje da su prodavali zabranjene suplemente za dopingovanje u sportu.