Briga države: Umesto odgovornosti, poruke da fabrika oružja nije poslastičarnica ili modna pista

Eksplozija u petak, šesti incident u čačanskoj fabrici "Sloboda" od 2010, ponovo otvara pitanje odgovornosti i pitanje imaju li radnici u namenskoj industriji uslove za bezbedan rad.
 Briga države: Umesto odgovornosti, poruke da fabrika oružja nije poslastičarnica ili modna pista
Foto: Screenshot (RTV)
Portal Pištaljka podseća da je godinama upozoravao da se zapaljive materije u toj fabrici ne čuvaju u skladu s propisima.
 
"Za eksploziju 2021. niko nije odgovarao, jer je Osnovno tužilaštvo u Čačku nakon dvogodišnje istrage odustalo od krivičnog gonjenja, uprkos tome što je i Ministarstvo odbrane utvrdilo da se u krugu 'Slobode' nepropisno skladišti eksploziv. Pištaljka je nakon tih eksplozija otkrila da je Ministarstvo odbrane još 2017. godine znalo da se u ovoj fabrici nepropisno skladište zapaljive materije. Umesto da ispravi nepravilnosti koje joj je naložila inspekcija Ministarstva odbrane, rukovodstvo fabrike je 2019. godine eksploziv počelo da smešta u šatore", piše Pištaljka. 
U ovom poslednjem incidentu povređena su dva radnika, ukupno njih osam u šest eksplozija koje su se od 2010. dogodile samo u čačanskoj "Slobodi".
 
"Mislim da protivpožarna zaštita kojom se mora pokriti kompletna fabrika u smislu video nadzora je jedini način da se disciplina izgura do kraja i očekivalo bi se da inspekcijski nadzor upravo to uradi i da vidimo ko je do sada bio kriv", kaže za N1 vojni komentator Petar Bošković.
 
A zvaničnici su uvek tu da objasne da je rad u namenskoj industriji visoko rizičan.
Tako je bilo 2019. kada je predsednika države zaustavio otac Milomira Milivojevića koji je stradao u eksploziji u fabrici u Lučanima.
 
"Znam, ali ljudi ovde ne rade kao na manekenskoj pisti nego rade u fabrici baruta i oružja", rekao mu je predsednik Vučić.
 
Sličnu, najblaže rečeno neprimerenu komparaciju, sada je upotrebio premijer.
 
"Prosto, nije to rad u poslastičarnici ili u nekoj drugačijoj privredi", rekao je Miloš Vučević.
 
"Molim vas, svako od tih radnika je jako svestan gde radi i s čim radi. Morate im dati sve uslove, svu odličnu opremu, a onda posle toga zahtevati disciplinu", napominje vojni komentator Petar Bošković.
 
"Skandalozan pokušaj opravdavanja nečega što ne bi smelo da se dešava. Umesto da fokus bude na tome da se sprovede istraga i utvrde mere kako se to nikada ne bi ponovilo, premijer nam nudi besmislena opravdanja koja samo povećavaju nespokoj", kaže za Danas Pavle Grbović, lider Pokreta slobodnih građana.
 
Prema njegovim rečima, tačno je da "Sloboda" nije poslastičarnica niti da je "Milan Blagojević" u Lučanima modna pista, ali to "nije opravdanje da zbog loših uslova rada, nemara ili nepoštovanja procedura svako malo neko bude povređen ili strada".
 
"Poslužiću se Vučevićevom logikom i argumentima pa bih ga upitao šta bi mogli da očekuju građani u slučaju svakodnevnog transprota sumporne kiseline u narednih 40 godina za potrebe projekta Jadar imajući u vidu da to nije boza ili sok od jabuke", zaključuje Grbović.
 
Bojan Kostreš, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, kaže da bezbednost na radu nije tema kojom se vlast bavi na pravi način.
 
"Nažalost, iz mnogo pogona dobijamo informacije o povredama i to je strašno jer govori o nemaru vlasti i o tome kako oni vide ljude koji tamo rade a vide ih kao potrošnu robu. Što se čačanske fabrike tiče, s obzirom na to šta se tamo proizvodi pažnja bi morala biti maksimalna i siguran sam da premijer to zna. Izjavom pokazuje suštinsku prirodu režima Aleksandra Vučića", navodi Kostreš.
  • Kojekude

    20.10.2024 09:58
    Zastita na radu
    Garantujem da je u svakoj vecoj firmi strucni saradnik za zastitu na radu najomrazeniji lik.Poslodavac je u fazonu:''Kalkulisem kako da prodjem sto jeftinije.''Zaposleni:''Sta mi ovaj tu sad pametuje?'' I jedni i drugi nisu svesni svoje nesvesti dok se nesto lose ne dogodi,nije sve u sferi nesrecnog slucaja,a onda je kasno. Koliko cemo Homera Simpsona imati u buducoj modularnoj nuklearnoj elektrani kod nas?Mislite o tome..
  • Suština

    20.10.2024 09:52
    Oni sve što rade tako rade a prosečni Srbin im daje pravo na to ili za 3 crvene, ili za posao koji nije zaslužio ili zato što su mu svi isti.
  • Ja

    20.10.2024 09:34
    Da li neko jos uvek misli da je njih uopste briga za drzavu i narod?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zaplenjeni doping preparati

Policija je u Gornjem Milanovcu uhapsila dvojicu muškaraca N. T. (43) iz tog grada i J. B. (26) iz Beograda zbog sumnje da su prodavali zabranjene suplemente za dopingovanje u sportu.